„ЛУКС“ 2019: кои са финалистите, които се състезават за кинонаградата на ЕП 29-07-2019

Трите филма, които се състезават за филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент през 2019 г., са „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и „Кралството“.

Трите филма финалисти за годишната филмова награда „ЛУКС“ на Европейския парламент бяха официално представени на пресконференция в Рим на 23 юли.

„Нерешеният случай Хамаршьолд“ (Cold Case Hammarskjöld) (копродукция на Дания/Норвегия/Швеция/Белгия/Великобритания/Германия) - режисьор Мадс Брюгер

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (Господ постои, името ѝ е Петрунија) (копродукция на Северна Македония/Белгия/Словения/Хърватия/Франция) - режисьор Теона Стругар Митевска

„Кралството“ (El reino) (копродукция на Испания/Франция) - режисьор Родриго Сорогойен

„Нерешеният случай Хамаршьолд“

Даг Хамаршьолд загива при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа през 1961 г., пътувайки за среща по преговорите за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго, в който са били засегнати значителни икономически интереси. Шведският генерален секретар на ООН е бил прогресивен политик, който е имал за цел да не позволи на западни страни като Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като техните колонии там са придобили независимост. Бавното развитие на сюжета в документалния филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията по смъртта на Даг Хамаршьолд. За трети път в историята на наградата „ЛУКС“ документален филм е сред финалистите.

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“

Какво се случва, когато една жена участва в едно по традиция мъжко състезание и успява да открие светия кръст, който православен свещеник хвърля в река? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и свещеника, който въвлича в случая полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ - пита тя, тъй като „наградата” за победителя в състезанието символизира именно това.

„Кралството“

Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партия си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

Европейски филми в европейските кинозали

Филмовата награда на Парламента „ЛУКС“ подпомага европейски филми да се разпространяват извън националните си граници. С подкрепата на Европейския парламент ще бъдат осигурени субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това ще позволи тяхното прожектиране из цяла Европа в рамките на Филмовите дни „ЛУКС“ през есента.

Филмът победител ще бъде избран от членовете на ЕП и обявен по време на пленарната сесия на 27 ноември в Страсбург. Той ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще получи подкрепа за разпространение на международната сцена.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси