Украинският филмов режисьор Олег Сенцов получи наградата „Сахаров" за 2018 г. 14-12-2018

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2018 г. беше присъдена на Украинския филмов режисьор Олег Сенцов в Страсбург в сряда.

Самият Сенцов не можеше да присъства лично, тъй като излежава 20-годишна присъда в затвор в Сибир за „подготовка на терористични актове“ срещу „фактическите власти“ в Крим.

Неговата братовчедка Наталия Каплан и адвокатът му Дмитрий Динзе го представляваха на церемонията в Страсбург.

При връчването на наградата председателят на Парламента Антонио Таяни заяви: „Олег Сенцов беше номиниран заради мирния му протест срещу незаконната окупация на неговия роден край Крим. Също така заради неговата смелост, решителност и възгледи в подкрепа на човешкото достойнство, демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. Това са ценностите, върху които е изграден Европейският съюз и които Парламентът отстоява и поощрява още повече след вчерашния терористичен акт“.

„Гладната стачка на Олег Сенцов и неговата смела публична позиция го направиха символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по света“, добави г-н Таяни. Той призова за намаляване на напрежението в отношенията между Русия и Украйна и потвърди своята подкрепа за териториалната цялост на Украйна.

Председателят на Парламента отправи призив за незабавно и безусловно освобождаване на Олег Сенцов и на всички други незаконно задържани украински граждани в Русия и на Кримския полуостров, както и за освобождаване на всички лауреати на наградата, които се намират в затвори: „Наградата „Сахаров“ не е просто награда. Тя е ангажимент. И ние стоим до нашите лауреати“.

При приемането на наградата Наталия Каплан описа изразително живота на Олег Сенцов, неговите действия при анексирането на Крим и мъченията, които е преживял, когато е бил арестуван и осъден за престъпления, които не е извършил . „Олег е човек, който не може да се предаде и просто да седи мирно. Той е борец по природа“, заяви тя.


Наталия Каплан разказа за гладната стачка на Олег Сенцов, продължила 145 дни. „По време на стачката, нито един политически затворник не бе освободен, но това не означава, че той загуби. Благодарение на действията му, целият свят заговори за руските репресиите ‒ това е победа“.

В края на речта си тя прочете послание от самия лауреат, в което той заявява: „Аз не мога да присъствам в тази зала, но вие можете да чуете моите думи. Дори и някой друг да ги изрича, думите са главният инструмент на човека и често единственият, особено когато всичко останало му е било отнето“.

Председателят Таяни приветства родителите на финалиста на наградата Насер Зефзафи, който е в затвор, и представителите на 11 неправителствени организации, спасяващи животи в Средиземно море, които също бяха финалисти.

По повод на 30-ата годишнина на наградата „Сахаров“, Таяни изтъкна, че „тя подкрепя личности и организации по света, които са напълно отдадени на борбата за социална справедливост, често поемащи сериозен риск за самите себе си“.

„Пет лауреати на наградата „Сахаров“ по-късно са били отличавани с Нобеловата награда за мир“, посочи той. Сред тези хора са и носителите на Нобеловата награда за мир за 2018 г. д-р Денис Муквеге и Надя Мурад.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси