Europe.bg
  Начало - Конкурси
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Конкурси

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2009

Стартира “Еразъм за млади предприемачи”

Нова програма за обмен на предприемачи от Европа.

Млади предприемачи от Европа ще имат възможност да работят до шест месеца заедно с опитни предприемачи в друга европейска страна, като ще могат да научат как да управляват и да развиват собствен бизнес. Това е идеята на „Еразъм за млади предприемачи”, нова програма за обмен, която се финансира от Европейския съюз и стартира днес във всички 27 страни членки.

Това съобщиха нашите партньори от Българо-румънска търговско промишлена палата в Русе (http://www.brcci.eu). Ето и подробностите в тяхното съобщение:

Програмата цели да стимулира предприемачеството, конкуренцията, интернационализирането и растежа на новите и вече основани малки и средни предприятия (МСП) чрез обмена на ноу-хау, опит и добри практики между опитни и млади предприемачи.

“Също както успешната програма Еразъм за студенти, Еразъм за млади предприемачи цели да постигне засилване на връзките и опознаването между гражданите на различни европейски страни. В допълнение, програмата ще насърчи предприемаческия дух в Европа и ще допринесе за повече и по-силни предприятия –  решаващ актив в борбата с настоящата икономическа криза,” каза Мейв Рут, Директор Повишаване на конкурентоспособността на МСП, Европейка комисия.

Към кого е насочена програмата?

Еразъм за млади предприемачи е насочена към Нови предприемачи и към Предприемачи домакини. Нов предприемач (НП) е някой, който твърдо е решен да стартира или вече има започнат свой бизнес през последните три години. Предприемачите домакини (ПД) са утвърдени и опитни бизнесмени, които притежават или управляват МСП в ЕС. Бизнесът на НП и на ПД може да е във всеки сектор на икономиката.

НП ще натрупат опит под покровителството на опитния предприемач домакин, като в същото време допринасят за неговия бизнес чрез работа, нови възгледи и свежи идеи.

Как работи програмата?

Подбирането на НП и ПД се извършва с помощта на повече от 100 посреднически организации (ПО), които са специализирани в дейности в подкрепа на бизнеса (например търговски камари, инкубатори, центрове за развитие) в цяла Европа. Дейността на ПО се координира от EUROCHAMBRES, Асоциация на Европейските търговско промишлени камари, която осигурява цялостната координация и подкрепа за програмата.

Млади и опитни предприемачи ще кандидатстват за програмата чрез интернет страницата www.erasmus-entrepreneurs.eu и ще могат да установят контакт с посредническа организация по  техен избор. ПО ще извършват подбора и свързването между НП и ПД. След като страните достигнат до съгласие относно целите и детайлите на посещението (работен план, задачи, отговорности...) престоят зад граница може да бъде изпълнен.

Новите предприемачи имат право да получат финансова помощ от ЕС за тяхното пътуване и разходи по настаняване. Ще бъдат организирани 870 престоя в чужбина през 2009-2010 и регистрирането трябва да завърши до декември 2009.

Основа – Предприемачество в Европа

Европа не се възползва напълно от предприемаческия си потенциал и има нужда от насърчаване на повече хора да станат предприемачи. 51% от младите европейци биха стартирали предприемачески проекти, но много малко от тях осъществяват амбициите си на практика.

Тези, които го направят, предимно оперират на националния пазар, като много рядко проучват и реализират възможности за бизнес на друго място в Европа или извън Европа. Само 8% от МСП изнасят своите продукти и услуги в ЕС.

“Еразъм за млади предприемачи представя новаторски отговор на двойното предизвикателство да стимулира предприемачеството и да насърчава трансграничното бизнес коопериране в Европа. Новите предприемачи ще получат умения и перспективи, които ще  се окажат безценни по време на стартирането на бизнес, докато увеличават потенциалните трансгранични дейности и по този начин възможността за успех” казва Бен Бътърс, Директор Европейски връзки в EUROCHAMBRES.

За повече информация:
 
Еразъм за млади предприемачи БРТПП: Ул. Цар Фердинанд 3А, ет.4, Русе 7000, България, Тел.: 082/ 826 308, факс: 082/ 826 309, email - info@brcci.eu


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.