Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-10-2008

Миглена Тачева: Не съм привърженик на идеята да се увеличава броя на съдиите и служителите на съдебната власт

Министърът на правосъдието Миглена Тачева отговори в продължение на повече от два часа на многобройни въпроси, свързани с проблемите на българското правосъдие, в директна дискусионна среща с юристи, журналисти и студенти, проведена на 15 октомври 2008 г. от Европейския институт в София и предавана на живо чрез платформата http://chat.europe.bg

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, Административно-наказателния кодекс, Закона за съдебната власт, проблемите с кадровата политика и материалната база и ефективното прилагане на законодателството бяха основните въпроси, зададени и от присъстващите в залата, и от граждани в интернет чрез сайта "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!"

 

Министър Тачева коментира Доклада на Световната банка за съдебната система. Според документа, през 2001 година средната работна заплата на служителите на съдебната власт е била 435 лв., а сега тя е 1139 лв. "Около 60 процента от бюджета на съдебната власт се изразходва за заплати", каза Тачева. "Не съм привърженик на идеята да се увеличава броят на съдиите и служителите на съдебната власт. Необходимо е по-добро управление на кадровата политика и на бюджета", поясни тя.

На въпрос на участник в онлайн дискусията дали Тачева е готова за публична дискусия на препоръките на Световната банка, тя изрази готовност за такова нещо и прикани колегите си да прочeтат внимателно доклада, за да си съставят мнение и да изработят становище.

Министърът на правосъдието твърди, че динамичността на промени в законодателство затруднявала неговата ефективност и постави като цел до края на мандата на настоящото правителство да се изработи електронен регистър на действащото законодателство. По думите на Тачева обаче България все още е далеч от електронното правораздаване, което до 2010 година трябва да бъде въведено във всички европейски страни.

Тачева каза, че е доволна от началото на дейността на Инспектората към ВСС, който, според нея, започнал с бързи проверки и наказателни производства. На предстоящите три изнесени заседание на ВСС до ноември ще се анализира работата на апелативните районни съдилища в България.

Относно НПК министърът подчерта, че проблемът е в прилагането на закона, а не в писането му. Тачева поясни, че до 10 октомври са се приемали предложения за промени в Закона за съдебната власт, които ще бъдат обсъдени от работна група около 20 октомври.

Относно размера на съдебните такси правосъдният министър подчерта, че е въпрос на политика дали те да бъдат високи или незначително ниски, така че всеки да има достъп до правосъдие.

 

Съдия от Софийския районен съд попита министъра на правосъдието какво се случва със сградата на Районния съд. Миглена Тачева отговори, че от 2 години има предоставен терен на булевард „Цар Борис Трети" в София до ГУСВ, върху който трябва да се построи нова сграда на Софийския районен съд/СРС/, но оттогава-досега нищо не е направено. По думите й вече има обществена поръчка за проектиране и за строителство на сградата.

В същото време Министерството на правосъдието е поискало от Световната банка информация за еталон на строеж на Съдебна палата, за да може новата сграда да бъде функционална и в нея да се работи ефективно. "Нека сами да преценим кой трябва да е в сегашната Съдебна палата", призова Тачева.

Министърът обясни, че е имало голяма битка за осигуряване на сгради за административните съдилища. За изграждане на нови сгради и ремонт на настоящите сгради на апелативните съдилища миналата година са усвоени повече от 50 млн. лв.

Министърът на правосъдието прие поканата за кафе в СРС, за да се запознае с условията на работа там. Тя заяви готовност и за дискусия с млади юристи и студенти. Кабинетът на министъра ще получи и всички въпроси и коментари от паралелната онлайн дискусия, за да им отговори.

 

Дискусията "На кафе с министър Тачева - как да помогнем на съдебната система да се модернизира?" се организира от Европейския институт по проекта „Да помислим заедно - да включим младите хора в процеса на взимане на решения", финансиран от Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа. Европейският информационен център „Европа Директно" - София и Дарик-радио са партньори на инициативата. Модератор бе Юлиана Николова - директор на ЕИ.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.