Лисабон е Европейската зелена столица за 2020 г. 06-01-2020

Лисабон е първата столица, която се присъедини към целите за 2030г. на Споразумението на ЕС. Португалският град е удостоен и с титлата Европейска зелена столица за 2020г. Градовете заемат само 2% от сушата в света, но консумират над 2/3 от световната енергия и са отговорни за повече от 70% от глобалните емисии на CO2. Понеже градските райони продължават да нарастват, влиянието им върху климата се увеличава.

Лисабон е силно ангажиран с устойчивото бъдеще, където зеленият растеж е част от активното управление. Градът инвестира в зелена инфраструктура като инструмент за климатична адаптация, отваряйки общо 9 зелени коридора и повече от 350 хектара нови зелени площи - увеличение с над 20% за малко повече от десетилетие.

Официалната церемония по откриването е на 10 януари 2020 г. Основно събитие в годишната програма е Европейската зелена седмица, която ще се проведе от 30 март до 3 април. По време на зелената седмица ще се случи и Urban Future Global Conference  - най- голямото събитие за устойчивите градове. (програма)

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси