Филмови дни „ЛУКС“ на ЕП: многообразието на европейското кино 22-11-2019

Tри от най-емблематичните европейски филми от последната година ще бъдат излъчени от 29 ноември до 12 декември 2019 г. в 7 български града. Гледайте ги в рамките на осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“. Входът е свободен.

От 29 ноември до 12 декември Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал София Филм Фест организират традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Трите филма финалисти през 2019 г. ни дават възможност да съпреживеем истории по трогателен и провокативен начин – това са подбрани европейски творби, които дават свеж и по-широк поглед и предизвикват публиката с невероятното многообразие на жанрове и кинематографичен език. Прожекциите са общо 9 в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора.

На 29 ноември начало на филмовите дни ще даде именно разтърсващият документален филм „Нерешеният случай Хамаршьолд“, разследващ хипотезата за умишлено убийство на генералния секретар на ООН Даг Хамаршьолд.

След прожекцията ще се проведе дискусия със зрителите, като специални гости на събитието ще бъдат Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, Мира Сталева, изпълнителен директор на София Филм Фест, Весела Дринова, главен редактор в „Операция Кино“, Младен Печевски и Параскеви Карагеоргу, посланици на инициативата „28 пъти кино“. Модератор на дискусията ще бъде журналистката от БНТ Галя Крайчовска.

София29 ноември 2019 г. (петък), 19:00 ч., Дом на киното (дискусия след прожекцията)
Варна4 декември 2019 г. (сряда), 18:00 ч., Фестивален и конгресен център
Пловдив10 декември 2019 г. (вторник), 18:30 ч., Лъки Дом на киното

Другите два филма са политическият трилър „Кралството“, който представя сложната реалност на това да бъдеш успешен политик в Испания, може да бъде видян в:

София1 декември 2019 г. (неделя), 19:00 ч., Дом на киното
Благоевград, 3 декември 2019 г. (вторник), 19:00 ч., кино Cinemax
Стара Загора11 декември 2019 г. (сряда), 19:00 ч., кино Арена Парк Мол

и македонският „Господ съществува, името ѝ е Петруния“, разказващ историята на жена, която „дръзва“ да улови светия кръст на Йордановден – традиция, предназначена само за мъжката част от обществото, с прожекции в:

София30 ноември 2019 г. (събота), 19:00 ч., Дом на киното
Плевен5 декември 2019 г. (четвъртък), 19:00 ч., кино Арена Панорама Мол
Бургас12 декември 2019 г. (четвъртък ), 19:00 ч., Cinema City Галерия Мол

Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата. Повече информация ще намерите на уеб-страниците на Бюрото на Европейския парламентМеждународния София филм фест и в профила на Бюрото на ЕП във Фейсбук.

Специална награда на публиката

Приканваме зрителите да споделят впечатленията си и да гласуват за филма, който им е харесал най-много, на интернет страницата на Филмовата награда „ЛУКС“ или във Фейсбук. Филмът победител ще получи Специалната награда на публиката на Филмовите дни „ЛУКС“ през 2020 г. по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Обявяването на 10-те филма от официалния подбор по време на фестивала в Карлови Вари ще вдигне завесата за изданието през следващата година.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси