Отбелязваме 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето 20-11-2019

На 20 ноември отбелязваме 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

България подписва Конвенцията на 1 юни 1990 г. и я ратифицира с решение на VII-то Велико народно събрание от 11 април 1991 г. Почти 30 години идеите на този ключов документ се прилагат и у нас заедно с демократичните промени.

В глобален план УНИЦЕФ лансира инициативата GoBlue в подкрепа правата на децата. Ключови сгради в различни държави ще се включат в инициативата. НДК, наред с Емпайър Стейт Билдинг, Тадж Махал, операта в Сидни и много други, ще бъде осветен в синьо между 18:00 и 22:00 часа в подкрепа на каузата за правата на децата.

„Днешните деца сте изправени пред нови предизвикателства и глобални промени, които вашите родители не биха могли  да си представят. Климатът ни се променя до неузнаваемост. Неравенството се задълбочава. Технологиите преобразяват начина, по който възприемаме света. Все повече семейства мигрират. Детството се е променило и ние трябва да съобразим подходите си с него“. Това обяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор в отворено писмо, което е  част от отбелязването на 30-годишнината на Конвенцията за правата на детето.

На 20 ноември УНИЦЕФ организира Национален форум „С очи за всички“, посветен на включването на децата и младежите с увреждания. Форумът е кулминация на националната кампания, организирана от Детския фонд на ООН и най-големите родителски и граждански организации, работещи с деца и млади хора с увреждания.

На 20 ноември Европейският парламент ще организира конференция на високо равнище, за да отбележи 30-годишнината от Конвенцията за правата на детето. Конференцията в  Брюксел ще разгледа напредъка, постигнат през последните три десетилетия, и ще отразява предизвикателствата, пред които са изправени децата и младежите в съвременния свят.

По повод 30 – годишнината от приемането на документа, ДАЗД валидира първата по рода си тематична марка.

Вижте Конвенцията, адаптирана за деца 

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси