Международeн ден на хуманитарните дейности 19 август #WorldHumanitarianDay 19-08-2019

Тази година е изключително важна за международното хуманитарно право, тъй като през 2019 г. отбелязваме 70-ата годишнина на Женевските конвенции. Рисковете, на които са изложени хуманитарните работници, продължават да се увеличават, и затова Европейският съюз отдава почит на отдадеността на хората, които рискуват живота си, за да предоставят хуманитарна помощ по целия свят. Безусловното зачитане на международното право, безопасността и сигурността на хуманитарните работници и техният безпрепятствен достъп до нуждаещите се са основна грижа за Европейския съюз.

Изявление на върховния представител/заместник-председател Федерика Могерини и на комисаря по въпросите на хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис

„Нарушенията на международното хуманитарно право продължават да са сред най-сериозните предизвикателства за защитата на цивилното население, както и за защитата на хуманитарните и медицинските работници.

Насилието срещу хуманитарните работници засяга цивилното население и възпрепятства милиони хора да получат животоспасяваща помощ. Спасяването на човешки живот не трябва да коства живота на други хора.

При големи нападения през 2018 г. са пострадали близо 400 хуманитарни работници. Така годината заема второ място сред най-тежките в историята. Над една трета от засегнатите хуманитарни работници са загинали и една трета са били отвлечени. Международният ден на хуманитарните дейности е възможност да почетем отдадеността на хуманитарните работници и да се застъпим за тяхната безопасност и сигурност.

Принципите, на които се основава хуманитарната помощ, са хуманност, независимост, неутралност и безпристрастност. Те следва да пазят доброволците, осигурявайки им условия да работят свободно.

ЕС и неговите държави членки са световният лидер в хуманитарната помощ. Насърчаването на основаващата се на принципи хуманитарна помощ и зачитането на международното хуманитарно право продължават да бъдат в центъра на нашите международни ангажименти.“

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси