Ново кандидатстване за #DiscoverEU 30-11-2018

Ти си на 18 години? Готов ли си за приключение? Ако отговорът е „да“, приготви се да опознаеш Европа, като се включиш в DiscoverEU — инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да пътуват из Европа.

По време на първия кръг през юни 2018 г. кандидатстваха 100 480 млади граждани, като поне 15 000 младежи получиха карти за пътуване.

Основно ще пътуваш с влак, което ще ти позволи да се потопиш в безкрайното разнообразие от градове и прекрасни пейзажи, които предлага нашият континент.

За да се гарантира достъп на европейските граждани от всички части на континента, с картата за пътуване ще може да се използва и алтернативен транспорт, като например автобуси или фериботи. В изключителни случаи и когато няма друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

Културното наследство на Европа съществува в множество различни форми. Посети например „Европейска столица на културата“ (знаеш ли кои два града са европейски столици на културата през 2018 г.?). Може да отидеш на един от множеството фестивали и артистични представления. Или пък предпочиташ да посетиш музеи или да се разходиш в природен парк? Има толкова много неща, които можеш да откриеш!

Защо да не използваш тази възможност, за да усетиш свободата на движение в Съюза, да научиш повече за многообразието на Европа, да се насладиш на нейните културни богатства, да намериш нови приятели и в крайна сметка да откриеш себе си.

 

Кой може да кандидатства?

Можеш да кандидатстваш само ако:

  • на 31 декември 2018 г. си на възраст 18 години, т.е. роден си между 1 януари 2000 г. (включително) и 31 декември 2000 г (включително);
  • си гражданин на една от държавите от Европейския съюз към датата на определяне на наградените участници в конкурса (най-вероятно до средата на януари 2019 г.);
  • си попълнил правилния номер на лична карта или паспорт във формуляра за кандидатстване онлайн;

Ако спечелиш карта, можеш да пътуваш само ако:

  • започнеш пътуването си в държава, която е членка на Европейския съюз към датата на определяне на наградените участници в конкурса;
  • планираш да пътуваш от 1 ден до максимум 30 дни;
  • планираш да пътуваш между 15 април 2019 г. (първа дата на отпътуване) и 31 октомври 2019 г.(последна дата на връщане);
  • планираш да пътуваш до поне една чужда държава, която е членка на Европейския съюз към датата на определяне на наградените участници в конкурса;
  • си готов да станеш посланик на DiscoverEU.

Забележка: Ако си пътувал в рамките на първия кръг на кандидатстване за 2018 г. по DiscoverEU, не можеш да кандидатстваш в настоящия кръг.

Младите хора със специални нужди също могат да участват в DiscoverEU. Ще им бъдат предоставени подходящи съвети и информация, а разходите за специална помощ (придружител, куче водач за кандидати с увредено зрение и др.) могат да бъдат покрити.

 

Кога и как да кандидатстваш?

Ще можеш да кандидатстваш онлайн от четвъртък, 29 ноември, в 12:00 ч.(централноевропейско време) до вторник, 11 декември, в 12:00 ч.(централноевропейско време).

Ще трябва да предоставиш своите лични данни и да дадеш повече информация за това как ще се подготвиш за пътуването. Ще трябва да отговориш на 5 въпроса с избор между няколко отговора, свързани с европейската култура и многообразие, както и с европейските инициативи, насочени към младите хора. И накрая, ще трябва да отговориш на един допълнителен въпрос, който ще позволи на Европейската комисия да класира кандидатите, в случай че получи твърде много кандидатури. На практика, за да изпратиш кандидатура, ще трябва да натиснеш бутона „Кандидатствай сега“, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след началото на периода за кандидатстване.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси