Състояние на съюза #SOTEU 2018 12-09-2018

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася своята реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за предстоящата година. Председателят посочва и начина, по който Европейската комисия ще се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз. Речта е последвана от разискване в пленарната зала. Това поставя началото на диалога с Европейския парламент и Съвета за подготовка на работната програма на Комисията за следващата година.
Залегналата в Договора от Лисабон реч за състоянието на Съюза е включена в Рамковото споразумение от 2010 г. за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия, в което е посочено също така изискването председателят да изпрати писмо за намеренията до председателя на Европейския парламент и до председателството на Съвета, представящо подробно действията, които Европейската комисия възнамерява да предприеме посредством законодателни и други инициативи до края на следващата година.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе четвъртата си реч за състоянието на Съюза на 12 септември 2018 г.

Всички материали са достъпни на адрес: http://ec.europa.eu/soteu2018.

Тазгодишната реч се вписва в контекста на европейските избори през 2019 г. и продължаващия
дебат за бъдещето на Европейския съюз от 27 държави.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси