Човешкото лице на културното наследство #EuropeforCulture 23-07-2018

Информационна кампания, включваща 27 пощенски картички с портретите на 27 европейци и техните впечатления от опита им с българската култура.

2018 бе официално обявена за Европейска година на културното наследство с девиз "Където миналото среща бъдещето". Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС, а основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.

По този повод Представителството на Европейската комисия в България насочва вниманието върху "невидимите" измерения на културата – обичаите, навиците и възприятието за света в различните краища на ЕС, и начина, по който те влияят върху възможността ни да общуваме един с друг. Затова се свързахме с 27 европейци, избрали да живеят и работят в България, и поговорихме с тях за живота им тук и за впечатленията им от българската култура. Как ни виждат те? Какво е общото между нашите култури? А различното? Какво ни свързва и разделя?

Успяхме да се срещнем с представители на всяка една държава в ЕС и да съберем най-различни любопитни впечатления и факти за допира между нашите култури. Резултатът от тези срещи е кампанията "Човешкото лице на културното наследство", която включва 27 пощенски картички с портретите на 27 европейци и техните впечатления от опита им с българската култура. Картичките се разпространяват безплатно от различни културни обекти в цялата страна. На всяка локация са достъпни до 3 различни типа картички. Всички портрети и истории могат да бъдат намерени и на официалната Фейсбук страница на Представителството(link is external).

Кампанията е покана това лято да посетите колкото се може повече музеи и едновременно с това за миг да възприемете една друга гледна точка и да видите културата на България и на Европа по нов начин. Проектът е реализиран с любезното съдействие на Министерството на културата на Република България и мрежата им от културни институти.

В София можете да намерите картички в:

Национален исторически музей гр. София;  Музей за историята на София гр. София; Музей земята и хората гр. София; Национален антропологически музей; Британски съвет гр. София; Гьоте институт гр. София; Френски културен институт гр. София; Унгарски културен институт гр. София; Полски институт гр. София; Чешки център гр. София; Португалски културен институт "Камоеш" гр. София; Италиански културен институт гр. София; Институт Сервантес гр. София; Информационен център "Европа директно" гр. София

Пълен списък на местата - участници в кампанията

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси