Канада отменя визовите изисквания за български и румънски граждани #BG10xEU 01-12-2017

Канада за премахва визовите ограничения за граждани на България и Румъния от 1 декември. Решението идва след интензивни дипломатически усилия и постоянство на политическо и техническо ниво между ЕС, Канада и двете държави.

Безвизовото пътуване до Канада обаче не позволява работа там. Българите могат да посетят страната за кратки пътувания до 6 месеца с цел бизнес пътувания, туризъм, посещения при близки, познати и роднини.

Пътуващите със самолет трябва да се регистрират еднократно на сайта на канадското външно министерство. Нужно е предварително одобрение, което става чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване. Когато се пътува по суша или по море, няма нужда от тази регистрация. Гражданите, които вече имат виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея. За тези българи не е нужно кандидатстване за одобрение.

Молба за регистрация българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада. Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща таксата и валиден имейл адрес.

Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи на този адрес.

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те ще се депортират от страната.

 

На 30 октомври 2016 г. Канада предостави ясен график за постигане на визова реципрочност за всички граждани на ЕС и до този момент тя е изпълнила своя ангажимент, като считано от 1 май 2017 г. тя премахна визовите изисквания за някои категории граждани на България и Румъния. Комисията приветства постоянната ангажираност на Канада и ще продължи да поддържа тесен контакт с България, Румъния и Канада, както на техническо, така и на политическо равнище, за да се гарантира постигането на пълна визова реципрочност до 1 декември 2017 г.

Основен принцип на визовата политика на ЕС е да се гарантира, че третите страни, които са включени в безвизовия списък, предоставят реципрочно премахване на визовия режим за гражданите на всички държави — членки на ЕС. В подкрепа на този принцип бе създаден механизъм за визова реципрочност.

За повече информация

Често задавани въпроси: Механизъм на ЕС за визова реципрочност

Регламент на Съвета за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници на държавите членки, както и тези, чиито граждани се освободени от това изискване (Регламент (ЕО) № 539/2001 на Съвета)

Регламент за изменение на Регламент (ЕО) № 539/2001 на Съвета за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници на държавите членки, както и тези, чиито граждани са освободени от това изискване (Регламент (ЕС) № 1289/2013)

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси