Ученически лагер "Поколенията ръка за ръка"

В периода 5 – 7 юни 2012 г., в гр. Копривщица, се проведе тридневен ученически лагер „Поколенията ръка за ръка”, организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси и Европейския информационен център „Европа Директно” – София. В него взеха участие 8те отбора, победители в конкурса „Поколенията ръка за ръка”, който се проведе през м. април по повод Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. В лагера участваха ученици и учители от цялата страна, представители на ЕИЦ „Европа Директно” – София и ЦРЧР, представители на Дирекция на музеите и обучители по традиционни български занаяти. Проведеният ученически лагер „Поколенията ръка за ръка” даде възможност на училища от цялата страна да се включат в дейности, посветени на предаване на умения и традиции през поколенията и да участват в обучения за придобиване на практически умения в следните области:
- Боядисване на конци с естествени багрила и изработване на ръчни гривни от боядисаните конци;
- Грънчарско колело – работа с глина на колело и изработване на различни по форма предмети;
- Работа с плъсти – характерен за Копривщенския край местен занаят; изработване на естетически художествени предмети от плъсти;
- Хлебна къща – запознаване с мястото на обредните хлябове в традиционната национална обредна практика и изработване на различни видове хлябове и традиционна украса върху тях.
Инициативата на ЦРЧР и ЕИЦ „Европа Директно” – София, посветена на Европейската година, се проведе за втора поредна година.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси