30 години Европейски парламент - видеоклип с "ветерани" и нови евродепутати 05-07-2010

Българският евродепутат Мария Неделчева и доайените Бил Нютън Дън и Ханс-Герт Пьотеринг в общ видеоклип по случай три десетилетия Европейски парламент.

Телевизията на ЕП "Юропарл ТВ" изработи тематичен видеоклип, посветен на 30-та годишнина от първите преки избори за Европейски парламент, състояли се през 1979 година.

Замисълът на телевизионния екип е да покаже гледната точка на млади евродепутати - родени именно през 1979 г., както и на доайени, които са в ЕП от самото начало - съответно от държави-основателки на ЕС и от присъединили се в последната вълна на разширяване.

От прессъобщение на Групата на ЕНП в ЕП стана ясно, че евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) е била едва на три седмици към историческата дата 10 юни 1979 г., когато се провеждат първите преки избори за ЕП.

В телевизионното интервю Неделчева представя своята гледна точка за „някога” и „сега” редом с евродепутати, превърнали се в емблема на най-демократичната институция: британеца Бил Нютън Дън от Групата на АЛДЕ - член на първия състав на ЕП, както и германеца Ханс-Герт Пьотеринг от Групата на ЕНП, който е евродепутат от самото начало, а освен това е бил и председател на институцията.

Видеоклипът може да се гледа тук - той е мултиезичен и субтитриран на български.Мария Неделчева казва: „Разбира се, уважаваме много тези, които са тук още от 1979 година. Можем само да им се възхищаваме, като гледаме какво са свършили. Още повече, защото са запазили динамизма и вярата си в европейската идея. Това може само да подкрепи идеите ни и собствените ми виждания.”

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси