Европейската идентичност в гражданската визия за Европа 2020 / 02-05-2010

На 26 април в Милано се състоя третото и последно представяне на книгата „Европа 2020 – Гражданска визия”.

Срещата се проведе благодарение на любезното съдействие на информационния офис на ЕП в Милано и неговия ръководител г-жа Каванаги-Смит.

„Европа 2020 – гражданска визия” бе представена от Директора на Европейския институт Любов Панайотова.
В дискусията участва и г-жа Лара Коми Заместник-председател на Комисията по вътрешния пазар и защита на  потребителите, член на делегацията за връзки с Афганистан, заместник-член в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия.

 Тя е и най-младият италиански евродепутат, но това я стимулира да бъде и сред най-активните. Според нея това, което все още липсва на Европейския съюз като единна общност е усещането за принадлежност към Европа. „Никой не казва аз съм европеец, идвам от Европа. Всички казват аз съм българин, италианец, но не и европеец”.

Според нея, хората не разбират точно какво се случва в европейските институции, защото нещата там се случват твърде бавно. „Решение по актуална днес тема, се взема след месеци.”. Това е и една от причините тя да предпочита интернет като основно средство за комуникация, защото там информацията достига веднага до нейните избиратели.

 Г-н Матео Форнара от представителството на ЕК в Милано изрази, от името на институцията, която представлява, благодарност за цялата инициатива „Взаимодействаме с ЕП”. Също така наблегна на факта, че толкова важна тема, като участието на гражданите, се представя на вниманието на всички европейци от представителите на една нова страна член, доскоро едва ли не непозната на Европа.

Приветствие към участниците отправи и българският консул в Милано Росен Руфчев.

Модератор и домакин на събитието беше г-жа Кавенаги-Смит.


 “Европа 2020 – гражданска визия” представлява обобщение на тази двугодишна кампания за насърчаване на взаимодействието между европейските граждани и Европейския парламент – единствената пряко избирана европейска институция. Стремежът на тази книга е да допринесе за трасиране на пътя напред и ролята на гражданите и на гражданските организации в процеса на изграждане на обединена Европа в контекста на дебата за бъдещето на ЕС.
 
По повод на тази книга председателят на Европейския парламент Йежи Бузек отправи специално видео-послание към участниците събитита в Брюксел, Париж и Милано, което ще бъде показано на публиката в тези градове и ще бъде публикувано на Портал ЕВРОПА. "Този забележителен сборник с предложения разглежда понятие, което ми е много скъпо: понятието за гражданство. За мен активен гражданин е този, който не приема всичко за даденост, който оспорва властта, който активно участва в подобряването на обществото, към което принадлежи, и който уважава правилата, когато произхождат от истинската демокрация" - споделя проф. Бузек в своето видео-послание."
 

(Портал Европа)

По темата

Коментари (1)

To AMNESTY International | изпратено от Cobourg Velchev | 04-10-2011 15:01
To AMNESTY International
Till when the roma-gipsy violence in Bulgaria shall be blindly defended ???
We have around 600 000 gipsies in the country and more than 90% of them do not pay anything !!! They do not pay for alectricity, water, property taxes, insurance, pension etc. They live on the people's back !!!! At the same time these 90% steal everyday from us, from our preperties and homes, they kill and rape young girls and old women in villages and cities !!!! Just for one year there are between 50 and 100 deaths !!!!!! On all the territory of Bulgaria !!!!!! The house of my aunt have been seven times completely robbed !!!!!! Why you should support the violence, and not the victims ????? What Roma do in France, for example, is almost nothing !!! That is the top of the iceberg !!!! In Bulragia is the real horror !!!
Till when, Sirs ???????
The state authorities do not protect us, Bulgarians !!!! That is the real situation in the country !!!!
And you ??? What will you do in thi

Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси