ТВ-дискусия по ПРОБГ: Работата на евродепутатите и нашият всекидневен живот / 07-06-2010

Четвърто заключително предаване, реализирано от ПРОБГ, от серията телевизионни дискусии, осъществени в телевизионното студио на Европейския парламент по проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент".

Все още ли европеецът от "стара" държава-членка е "по-европеец" от този, който е роден в новоприсъединила се? Какво правят българските евродепутати и с какво конкретно тяхната работа се отразява на живота ни – на нас, българите, които сме европейски граждани от три години, и които за втори път си имаме евродепутати?

Водещата Виктория Ангелова помоли своите събеседници - евродепутатите Илиана Йотова и проф. Владко Панайотов - да посочат като примери свои инициативи, които са повлияли положително върху всекидневието на обикновените хора в България.

България избра за първи път евродепутати през 2007 година. Тогавашните ни избраници работиха за непълен мандат от две години и половина. През 2009-а гласувахме за първи път за български членове на Европейския парламент, които ще бъдат в Страсбург и Брюксел за цели пет години. Много чуждестранни анализатори казват, че „новите” евродепутати – от България и Румъния, са по-ентусиазирани и по-активни в своята работа, отколкото колегите им от „старите” страни-членки на ЕС.

Видеозапис.

Проф. Владко Панайотов е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и е зам.-член в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Професор в Минно-геоложкия университет, член на Съюза на учените и Съюза на химиците в България, специалист по химическа кибернетика. Изобретател – има над 50 патента, автор е на учебници и научни публикации. Избран е с листата на ДПС и като евродепутат е част от Групата на Алианса на Либералите и Демократите АЛДЕ.

Илиана Йотова членува в Комисията по петиции и е зам.-член в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в Комисията по заетост и социални въпроси. Освен това Илиана Йотова е заместник-член в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в Комисията по заетост и социални въпроси. Преди да се занимава с политика е била журналист. Избрана е с листата на "Коалиция за България" - БСП и като евродепутат е част от Групата на Социалистите и Демократите С&Д.

Вижте всичките четири дискусионни предавания на ПРОБГ.

Вижте всичко за "Европа 2020 - гражданска визия" в Брюксел и за репортажите на ПРОБГ по темата.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси