ТВ-дискусия по ПРОБГ: Петициите и гражданската инициатива / 31-05-2010

Трето предаване, реализирано от ПРОБГ, от серията телевизионни дискусии, осъществени в телевизионното студио на Европейския парламент по проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент".

Европа търси своя нов облик за следващото десетилетие. Личността и правата на личността: като човек, като потребител, като пациент, като студент и пр. е в центъра на вниманието в европейската ценностна система.

Договорът от Лисабон поставя свободата, правосъдието и сигурността начело на приоритетите си. Сега Европейският съюз може да се справя по-добре с престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора през границите, да насърчава и подкрепя дейности в областта на превенцията на престъпността и да подпомага борбата с тероризма чрез замразяване на активи. Договорът потвърждава ангажимента на Европейския съюз за разработване на обща имиграционна политика. Договорът от Лисабон включва и „клауза за солидарност“, посочваща, че Съюзът и неговите държавите-членки действат съвместно в дух на солидарност, ако някоя държава-членка стане обект на терористично нападение или е жертва на природно или предизвикано от човека бедствие.

Лисабонският договор въвежда т.нар. гражданска инициатива – за първи път обществеността ще има възможност да издига директно искания за нови европейски закони, с 1 милион подписа.

Водещата Виктория Ангелова разговаря за петициите и за гражданската инициатива – нововъведение от Лисабонския договор – с двама евродепутати и един експерт: Тихомира Трифонова, експерт в Центъра за модернизиране на политики (ЦМП) и редактор на книгата "Европа 2020 - гражданска визия", проф. Владко Панайотов – евродепутат, АЛДЕ-ДПС и Илиана Йотова – евродепутат, С&Д-БСП.

Видеозапис.

Проф. Владко Панайотов е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и е зам.-член в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Професор в Минно-геоложкия университет, член на Съюза на учените и Съюза на химиците в България, специалист по химическа кибернетика. Изобретател – има над 50 патента, автор е на учебници и научни публикации.

Илиана Йотова членува в Комисията по петиции и е зам.-член в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в Комисията по заетост и социални въпроси. Освен това Илиана Йотова е заместник-член в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в Комисията по заетост и социални въпроси. Преди да се занимава с политика е била журналист.

Тихомира Трифонова е експерт и анализатор по въпросите на гражданското участие в Центъра за модернизиране на политики. Тя е редактор – съставител на книгата „Европа 2020 – гражданска визия”, чието представяне се прави в Брюксел през месец април 2009 г., и която е плод на двугодишна работа и наблюдения.

Следващо издание на дебата с актуални европейски теми: 7 юни - "Работата на евродепутатите и нашият всекидневен живот".

Предишното дискусионно предаване: 17 май: Как гражданите си представят Европа след 10 години?

Всичко за "Европа 2020 - гражданска визия" в Брюксел и за репортажите на ПРОБГ.

(Портал Европа)

По темата

Коментари (1)

ГЕРБ национализира здравните ни вноски | изпратено от ГЕРБавия | 02-12-2010 17:41
ГЕРБ национализира здравните ни вноски.
Прехвърли резерва на Здравната каса в държавния бюджет !!!! Национализация и то от мутра-комунист като Бойко Борисов !!!! Ние плащаме, а той ни ограбва, тъпо ни управлява, а и на всичко отгоре всеки ден ни лъже и ни се кара !!! Така ни се пада, след като избрахме милиционерско-мутренската групировка ГЕРБ да ни управлява !!!!
ГЕРБ – Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма !!!!

Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси