Евродепутат Илиана Иванова: „Българските граждани не представляват заплаха за европейските трудови пазари” 17-05-2010

Членът на ЕП Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) направи специален коментар за Портал ЕВРОПА по повод публикация в британския тиражен вестник „Дейли стар”, в който се предупреждава за опасност от заливане на британския трудов пазар с български работници.

„Няма опасност от наводняване на британския трудов пазар, ако бъде отворен. Твърденията в "Дейли стар" изглежда се основават на някакви предположения, че нещо би могло да се случи, ако кризата се задълбочи. Аз всъщност не видях официален източник на информация в подкрепа на такова твърдение - то не е нищо повече от предположение. Всеки може да предполага всичко. Фактите обаче са други” – каза Илиана Иванова – член на комисиите по вътрешния пазар и защита на потребителите, по бюджетен контрол и зам.-председател на специалната комисия на ЕП за борба с финансовата и икономическа криза.

Тази седмица в Страсбург на пленарната сесия на Европейския парламент предстои да бъде гласуван докладът, който прие поправката на Илиана Иванова в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, призоваваща да се премахнат предсрочно ограниченията за българи и румънци на трудовите пазари в държавите-членки на ЕС. Докладът относно осигуряване на единен пазар за потребителите и гражданите ще бъде гласуван в сряда след 15 ч.

Пред Портал ЕВРОПА Илиана Иванова коментира, че докладчикът е социалист, от Малта (Луис Грекх, бел. ред.) – „страна, която прилага едни от най-строгите ограничения за българи към момента, така че ЕП подкрепя премахването на ограниченията и подобни предположения като публикуваното в „Дейли стар” само създават излишно напрежение и спекулации по темата”.

Евродепутатът от ГЕРБ обясни, че по темата има изследвания както на Европейската комисия, така и на неправителствени организации - и всички те показват ясни данни, че в държавите, които отварят пазарите си, не се случва подобно "наводняване" с работна ръка от новоприсъединилите се към ЕС страни. „Напротив, ефектът е по-скоро положителен, понеже се запълват работни места, които по принцип са свободни”, допълни тя.

Портал ЕВРОПА припомня: Илиана Иванова пред ПРОБГ за правото на гражданите за свободно движение и труд.

По думите на Илиана Иванова – която е и заместник-член в Комисията по икономически и парични въпроси в ЕП – не е редно да се размахва пръст към една или друга европейска страна с твърдението "Тук ще бъде по-зле", когато се коментира влошаващата се икономическа ситуация: „Виждаме, че проблеми има навсякъде - в страните от еврозоната на дневен ред излизат проблеми с дълговата криза. В тази връзка България стои доста по-стабилно, отколкото редица европейски държави - и като равнище на бюджетен дефицит от БВП и като равнище на държавен дълг. Мисля, че не е честно да се правят изводи за една или друга държава по този начин” – категорична е тя.

ЕК препоръчва на държавите-членки, които запазват ограниченията в достъпа до своите трудови пазари, да преразгледат позицията си. Това се казва в отговор на комисаря по заетостта Ласло Андор на писмен въпрос на Илиана Иванова.Илиана Иванова заключи: „Със сигурност публикация като тази не помага на нашата инициатива в Европейския парламент за пълно отваряне на трудовите пазари на ЕС за българи и румънци. Такива твърдения създават впечатлението, че страните, които отварят пазарите си, правят едва ли не грешка. Според мен опасенията са неоснователни – това показват както данните от 10-е нови страни-членки, които влязоха в ЕС преди нас, така и статистиките от 15-е страни, които вече са отворили изцяло трудовите си пазари за българи. Никъде не се наблюдава тенденция на засилен поток от български граждани, които да работят там. Ние искаме да осигурим правото на свободно движение и на работа за българските граждани, както на всички останали европейци - да не бъдат нашите граждани дискриминирани заради това, че са българи.”

Имигранти от връхлетяната от бедност България ще дойдат във Великобритания - под това заглавие британският многотиражен вестник "Дейли стар" помества в понеделник статия, в която се твърди, че икономиката на бившата комунистическа държава [България] е изпаднала в задлъжнялост и невъзможност да обслужва взетите кредити. Вестникът информира британските си читатели, че 29 на сто от българското население "...не може вече да си плаща, за да яде", а един от петима българи получава по-малко от 90 паунда месечно като заплата за работа на пълен работен ден. "Дейли стар" пресмята, че преди началото на рецесията, във Великобритания са дошли над 20 000 имигранти от страните в бившия Източен блок, като след това броят им е започнал да намалява. Сега обаче българските власти предполагат, че сходни количества хора могат отново да се запътят към Обединеното кралство. Вестникът цитира български представител, който казва: "Великобритания е дестинация номер едно за хората, които напускат нашата страна... Великобритания е мястото, в което те вярват, че могат лесно да си намерят работа." Според вестника този "наплив" е един от най-щекотливите проблеми, пред който трябва да се изправи 54-годишният британски министър на имиграцията Деймиън Грийн. А според Сър Андрю Грийн от "Майгрейшън уоч" ситуацията с България трябва да се следи.

(Портал Европа)

По темата

Коментари (1)

Imigranti vrahlitat... | изпратено от Ivanova | 17-05-2010 14:28
Podkrepym izkazvaneto na Iliyna Ivanova.Malka Balgariy s 7 miliona giteli ne e problem.Balgarina vzema trudno rechenie za napuskane na stranata.
Pazara za Polcha e otvoren- e v Evropa tova e nai-tchesto srechtanata natzionalnost, kakto i ot strani ot Afrika.Kade e mystoto na dargavata da zachtiti balgarskata obchtnost!
Problema na Angliy ne e balgarina, no koito e bezzachtiten, toi e vinoven...

Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини
Актуално
Анализи
Интервюта

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси