ТВ-репортаж за всекидневието на един български евродепутат / 16-05-2010

Екип на Новините на ПРОБГ гостува в дома и работния кабинет на евродепутата Владимир Уручев в Брюксел.

Новопостроената кооперация, в която живее Уручев, се намира на 5 минути пеша от Европейския парламент. Във входа на блока няма охрана, а улицата е порядъчно разкопана. За момент можеш да си помислиш, че си в България.

Жилището на евродепутата е семпло и малко. Самият Владимир Уручев казва, че тук се чувства като на хотел. Липсва му домашният уют, а за да преброи носталгията по родината гледа българска телевизия.

Преди да стане евродепутат, той е работил над 25 години в "АЕЦ Козлодуй", а последните седем е бил главен инженер на централата. Затварянето й, според него, е било прибързано. За разлика от Словакия, която е договорила финансова помощ до 2013 г.,средствата за затварянето на нашата централа са били отпуснати до 2009 г.

Критиката на Уручев към родната енергетика не свършва до тук. Според него държавата не е защитила интереса на потребителите при продажбата на електроразпределителните дружества. Проверките в дружествата са абсолютно наложителни, за да се установи до каква степен направените разходи трябва да се включват в сметките на потребителите. Сделката той определя като „един монопол, разбит на три по-малки монопола”.

Уручев смята, че едва ли ще се намери инвеститор за АЕЦ „Белене”, поради всеобщата икономическа криза. Затова трябва да насочим усилията си другаде.

През свободното си време в неформална среда Владимир Уручев обсъжда редица важни проблеми с българските и чуждестранните си колеги.

Кабинетът му е повече от скромен. Но пък има хубава кафе-машина…

Репортаж.

Репортер: Виктория Ангелова
Оператор: Георги Лазаров


Портал ЕВРОПА ви представя серия от репортажи на телевизия ПРОБГ, екип на която бе в Брюксел по покана на комуникационната инициатива "Взаимодействаме с Европейския парламент". През април 2010 г. в Европейския парламент в Брюксел бяха организирани редица публични събития, срещи и интервюта, които протекоха под мотото "Европа 2020 - гражданска визия". ПРОБГ бе медиен партньор на проявите. Тук ще видите това, което подготвиха репортерът Виктория Ангелова и операторът Георги Лазаров.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси