В ефир са две нови предавания на "Радио България" от проекта "Взаимодействаме с ЕП" 01-05-2010

Специални репортажи и интервюта от Брюксел и Париж, където бе представена книгата "Европа 2020 - гражданска визия" излъчи "Радио България" - БНР.

Хърватия ще бъде първа, но за останалите страни от Западните Балкани е добре да подходим балансирано. Очевидно ще бъде доста трудно за някои от тези страни, но всички те имат желанието да се присъединят и ние трябва да оценим точно това и да им помогнем да напреднат.

Така отговаря на въпрос на журналиста Делян Захариев за разширяването на ЕС зам.-председателят на Европейския парламент Даяна Уолис (Великобритания), която дава специално интервю за брюкселското издание на предаването от поредицата "Взаимодействаме с ЕП", копродукция на "Радио България" и Европейския институт.

В предаването ще чуете също как изглежда стратегията „Европа 2020” през погледа на председателката на Работната група в ЕП за Европейския социален фонд Паскал Грюни (Франция), член на Комисията по заетост и социални въпроси, както и на Комисията по петиции. Тя бе специален гост на представянето на книгата "Европа 2020 - гражданска визия" в Европарламента през април и също даде специално интервю.

По отношение на самата книга, основният извод, направен от директора на Европейския институт Любов Панайотова е - "активност, това е моторът – доброто взаимодействие между гражданите с националните им представители в Европарламента и с тези от другите европейски страни".

В предаването са цитирани също млади хора, присъствали на представянето на книгата, които споделят как си представят Европа и своя живот след 10 години.

Чуйте и прочетете цялото предаване на български, английски, френски и немски език.

Второто предаване е с автор Венета Николова и задава въпроса дали "по-силна Европа" - каквато я желаят гражданите, означава непременно "по-разширен Европейски съюз". Рубриката съдържа палитра от гледни точки, събрани по време на тематична кръгла маса в Париж, проведена също по този проект, и посветена на темата.

Елвир Фабри – специалист по въпросите на европейските институции от организацията Notre Europe - коментира, че при всяко разширяване на ЕС е важно да протича процес на предварителна подготовка в рамките на самия Съюз, така че гражданите да могат да посрещнат новите държави-членки. Мисълта продължава директорът на ЕИ Любов Панайотова, според която народите, особено в един съюз от 27, не се познават добре помежду си, следователно негативните послания стигат по-бързо и това пречи на добрата комуникация между европейските страни.

На това мнение е и Лаура Даг – гл. редактор на френското интернет издание за европейски политики Touteleurope.fr. Според нея хората от т. нар. „стара” Европа още не могат да осъзнаят ползите от присъединяването на новите 12 държави-членки.

От своя страна президентът на Висшето училище по журналистика в Париж ESJ Гийом Жобен казва пред "Радио България", че Турция, макар и мюсюлманска, е сравнително близка до нас държава. А наличието на турско население в страните от бивша Югославия, в България, Австрия и други държави в Съюза доведе до едно успешно взаимодействие между нашите култури.

Бившият главен редактор на вестник "Фигаро" Ален Доверн обаче - който също участва в кръглата маса в Париж - заявява, че макар Турция да е много важна държава, тя не трябва да става член на Съюза. За сметка на това трябва да преговаряме в различни области, включително и за разширяване на икономическото сътрудничество.

Мнението на бившия евродепутат Ален Баро, настоящ ръководител на Информационното бюро на ЕП за Франция - което бе домакин на дискусията - е, че Евросъюзът не следва да се възприема като "християнски клуб", просто защото ЕС е светска институционална структура, следователно въпросът с вероизповеданието на турските граждани не е на дневен ред, когато става въпрос за членството в ЕС.

Репортерът на "Радио България" осъществи и специално блиц-интервю с известния френски депутат-социалист Пиер Московиси, който беше и евродепутат и в това си качество бе докладчик в ЕП за присъединяването на Румъния към ЕС. По думите на Московиси, преговорите с Анкара трябва да са много обективни, а от политическа гледна точка "...по същия начин, по който подкрепях присъединяването на България и на Румъния, аз подкрепям и Турция", казва той.

Чуйте и прочетете цялото предаване на български, английски, френски и немски език.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини
Актуално
Анализи
Интервюта

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси