Трансгранично сътрудничество, заетост и сигурност: граждански форум в Ксанти 24-04-2010

Над 240 души от Гърция и България събра в съботния ден северният гръцки град Ксанти, който е домакин на Гражданския форум „Трансгранично сътрудничество, заетост и сигурност”.

Това е съвместна инициатива на Информационните бюра на Европейския парламент за България и за Гърция.

Гражданският форум бе открит от Михалис Стилянидис – кмет на Ксанти и председател на Асоциацията на общините от Ксанти, който отбеляза, че тази проява отваря път на нов тип политика, която се ражда чрез консултации с гражданите, местните власти, депутатите и членовете на Европейския парламент. Когато решенията, които вземаме, се базират на солидна консултация с всички заинтересовани страни, тогава те са по-трайни и се споделят от гражданите, каза кметът на Ксанти.

Ръководителят на Информационното бюро на ЕП за България Виолета Станичич отбеляза при откриването на гражданския форум, че в залата са събрани представителите на елита на Смолян и на Ксанти.

Сред присъстващите са зам.-областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Дора Янкова – която е и председател на УС на Асоциацията на родопските общини и на Националната асоциация на общините в България, висши представители на местната власт на общините Асеновград, Баните, Брацигово, Велинград, Златоград, Лъки, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе, Ракитово и други общини. Наред с това 19 журналисти от национални и регионални издания от България пристигнаха за форума. В залата са също председателят на Окръжния съд, окръжният прокурор, както и директори на училища от областта. Група ученици от Природо-математическата гимназия представят Младежкия парламент в Смолян.

Форумът продължава в два модула – първата сесия е посветена на енергийния потенциал на планинските райони, трансграничното сътрудничество, регионалното развитие и засилването на трудовия пазар. Модератор е прес-съветникът на Информационното бюро на ЕП за Гърция Леонидас Антонакопулос, а изказвания правят евродепутатите Владимир Уручев - член на Комисията по индустрия, изследвания и енергетика и Теодорос Скилакакис – член на Комисията по бюджетен контрол и на Комисията по околна среда, както и кметът на Ксанти Михалис Стилянидис – който е и председател на Асоциацията на общините в Ксанти.

Втората сесия е с модератор Виолета Станичич – ръководител на Информационното бюро на ЕП за България и в него участват евродепутат Силвана Рапти – член на Комисията по заетост и социални въпроси и Ивайло Калфин – зам.-председател на Комисията по бюджети и член на специалната Комисия за икономическата криза, както и кметът на Смолян Дора Янкова – председател на Асоциацията на родопските общини и на Националната асоциация на общините в България. Темите в този панел са трансграничното сътрудничество и инфраструктура, както и сигурността, съвместните проекти и включването на бизнеса в трансгранични инициативи.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси