Представяне на "Европа 2020 - гражданска визия" в Париж в четвъртък 21-04-2010

Разширяването на ЕС ще бъде основна тема на кръглата маса, организирана в Париж в четвъртък (22 април 2010 г.) за представяне на книгата "Европа 2020 - гражданска визия".

Събитието ще се проведе от 11.30 ч. местно време (12.30 ч. българско) в залата на Информационното бюро на ЕП за Франция в Париж на бул. "Сен Жермен" 288.

Кръглата маса е организирана от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА със съдействието на информационните бюра на ЕП в Париж и в София и с медийното партньорство на френския информационен портал за европейски политики Touteleurope.fr. Главният редактор на сайта Лора Даг ще бъде модератор на кръглата маса, която ще протече на френски език.

В нея ще участват специалистът по въпросите на европейските институции и политическата интеграция Елвир Фабри от организацията "Notre Europe", директорът на Информационното бюро на ЕП за Франция Ален Баро, който е и бивш евродепутат, както и представители на екипа на проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент" - благодарение на тази инициатива е съставена книгата "Европа 2020 - гражданска визия", която ще бъде представена на френската общественост по време на кръглата маса.

Директорът на Европейския институт Любов Панайотова ще говори за процесите, поуките и тенденциите след присъединяването на България към ЕС и европейските перспективи на страните от Западните Балкани и Турция.

За евентуалното следващо разширяване на ЕС и в частност за мястото на Турция в Съюза ще говори президентът на Висшето училище по журналистика в Париж (Ecole Supérieure de Journalisme de Paris – ESJ) Гийом Жобен.

Замисълът на кръглата маса е да потърси сходствата и различията в гледните точки и очакванията на гражданите на новите държави-членки на ЕС и на страните-основателки. За участие са поканени и студенти по журналистика в ESJ, които са от различни държави. Те ще дебатират на тема: „да” или „не” за разширяване на ЕС и защо; и как си представяме бъдещето на ЕС и по какъв начин може да се осъществи тази представа за Европа до 2020 г.

През следващите седмици чрез виртуалната платформа http://parliament.europe.bg в дебата ще се включат Метин Казак, член на Европейския парламент (АЛДЕ-България): автор на доклада за търговско-икономическите отношения между ЕС и Турция, който ще бъде дебатиран в парламентарната комисия на 28 април и г-жа Виолета Станичич, директор на Информационното бюро на ЕП за България. Те трябваше да бъдат в Париж за участие в кръглата маса, но поради проблемите с въздушния трафик на европейските летища отмениха предварително потвърденото си участие. Екип на Портал ЕВРОПА ще им предостави видеозапис от кръглата маса, който ще бъде публикуван на тематични части и на нашия сайт, така че да имат възможност да го гледат и всичките наши читатели.

Проектът „Взаимодействаме с Европейския парламент” се осъществява от Европейския институт и неговите партньори с  финансовата подкрепа на ГД „Комуникация” на ЕП. Подобни дискусии се проведоха в Брюксел в началото на април - те се фокусираха, съответно, върху ролята на ЕС на външнополитическата сцена и върху европейската социална политика.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини
Актуално
Анализи
Интервюта

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси