Книгата "Европа 2020 - гражданска визия" бе представена в Брюксел 13-04-2010

Днес в Брюксел се проведе представяне на книгата "Европа 2020 - гражданска визия". Домакини на проявата бяха евродепутатите от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Мария Неделчева и Владимир Уручев.

Книгата "Европа 2020 - гражданска визия", представена от двама от нейните съавтори, Любов Панайотова, директор на Европейския институт и Огнян Бояджиев, главен редактор на интернет портала europe.bg, представлява обобщение на двугодишна кампания за насърчаване на взаимодействието между европейските граждани и Европейския парламент - единствената пряко избирана европейска институция. Стремежът на тази книга е да допринесе за издигане ролята на гражданските организации в процеса на изграждане на обединена Европа в контекста на дебата за бъдещето на ЕС.

В своето изказване българският евродепутат Мария Неделчева сподели, че най-важното е гражданите да се доближат до европейските институции, да се стимулира интереса им към Европейския съюз и да се поощри тяхното активно участие в европейските политики.

Специалният гост на събитието, френският евродепутат Паскал Грюни (ЕНП), координатор на комисията по петиции, обясни на участниците как работи механизмът на петициите в ЕП и подчерта възможността, дадена от Лисабонския договор, за гражданска инициатива.

В последвалата оживена дискусия, в която взеха участие ученици от Враца и Сандански, поканени в Брюксел от евродепутатите от ГЕРБ, стана дума за това, по-силна Европа по-голяма Европа ли означава; кога ще се изравнят субсидиите за фермерите; ефективни ли са предложените антикризисни мерки в европейската социална политика.
В заключение евродепутатът Владимир Уручев посочи, че въпреки тежкия път, който България все още трябва да извърви в Европа, нашата страна трябва да запази своята идентичност, като всеки един от нас трябва да почувства Европа първо в себе си.

Утре в Брюксел ще се проведе и дискусия на живо във Voxbox студиото на Европейския парламент. Дискусията на тема "Мястото на Европа в света през 2020 г." Ще започне в 15ч. Българско време и ще бъде излъчвана на живо по Портал Европа.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси