Проф. Йежи Бузек: "Нуждаем се от инициативи като тази, която организирате" / 13-04-2010

Видео-послание на проф. Йежи Бузек, председател на Европейския парламент за представянето на книгата „Европа 2020 – гражданска визия” през април 2010 г. в Брюксел, Париж и Милано, организирано от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА:

Благодаря на Европейския институт в България за възможността да направя коментар на представянето на книгата „Европа 2020 – гражданска визия”.

Този забележителен сборник с предложения разглежда понятие, което ми е много скъпо: понятието за гражданство.

За мен активен гражданин е този, който не приема всичко за даденост, който оспорва властта, който активно участва в подобряването на обществото, към което принадлежи, и който уважава правилата, когато произхождат от истинската демокрация.

Защо обаче трябва да обсъждаме гражданството в европейски контекст? Има две фундаментални причини за това.

Първо – ЕС бавно, но сигурно се развива от проект, създаден отгоре-надолу и движен от елитите, в нещо, чийто облик се оформя от гражданите. Тази промяна започна, когато Европейският парламент бе за пръв път демократично избран през 1979 г. и продължава до ден днешен. Договорът от Лисабон спомага понятието за гражданство да стане по-европейско. Съществен елемент от това е гражданската инициатива. На тези нови възможности трябва да гледаме с ентусиазъм.

Второ – нуждаем се от инициативи като тази, която организирате днес, защото Европа трябва да има визия и да е амбициозна: единствено чрез плурализма и разнообразните предложения, каквито правите днес, ЕС ще остане свободен и действен.

По тази причина ви поздравявам и ви благодаря.

Председателят на ЕП Йежи Бузек изпраща това видео послание специално за участниците в представянето на книгата "Европа 2020 - гражданска визия", която обобщава двугодишната кампания "Взаимодействаме с Европейския парламент". На снимката: председателят на борда на Европейския институт Владимир Кисьов връчва поканата на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек по време на посещението му в България на 3 март 2010 г.

 

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси