26 март на живо от Габрово: евродепутати дебатират антикризисните мерки и социалната политика 23-03-2010

"Антикризисни мерки и социална политика - европейски програми и национални действия" е темата на граждански форум в петък (26 март) от 13.00 ч. с участието на евродепутатите Илиана Иванова, Ивайло Калфин и Слави Бинев.

Гражданският форум ще се проведе в Габрово - в Ритуалната зала на общината.

Традиционен организатор е Информационното бюро на Европейския парламент за България в партньорство с Европейския информационен център "Европа Директно" - Габрово и Портал ЕВРОПА, който ще излъчва на живо дискусията и чрез чат-платформата си ще даде възможност на читатели от цяла България да се задават въпроси и да изказват мнения по темата.

За темата

Европа кове икономическата си стратегия до 2020 г. Всяка от институциите на Съюза трескаво търси отговор на въпроса как европейската икономика да излезе от световната финансова криза по-силна, по-стабилна, по-конкурентноспособна и с по-добър потенциал за бъдещо развитие. В редица държави, включително и България, разговорът за бъдещето е особено труден, защото ефектите на кризата се чувстват силно, а националната икономика е под огромно напрежение. Информационното бюро на ЕП за България прави тази открита дискусия в Габрово в опит за идентифициране на националните ни приоритети, на най-важните и неизбежни антикризисни мерки, с пръст върху пулса на днешните икономически проблеми.

За участниците

Ще участват трима членове на Европейския парламент.

Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) е първи зам.-председател на специалната Комисия на ЕП за борба с финансовата и икономическа криза. Тя членува също в комисиите по вътрешния пазар и защита на потребителите и по бюджетен контрол. Зам.-член е на Комисията по икономически и парични въпроси. Първи мандат евродепутат. "Като лична политическа цел си поставям възвръщането доверието на Европа в българските институции, ускоряване на реалния достъп на гражданите и бизнеса до еврофондовете като основен инструмент за възстановяване на икономиката ни" - обяви през май 2009 г. пред Портал ЕВРОПА  г-жа Иванова.

Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ) е зам.-председател на Комисията по бюджети в ЕП. Зам.-член е в комисиите по бюджетен контрол и по промишленост, изследвания и енергетика. Бивш български външен министър, сега ръководи Делегацията на българските социалисти в ЕП. "Защита на българските национални интереси, което означава повече фондове от ЕС - освен структурните и кохезионния, такива като програмата за ограничаване на последствията от икономическата криза например, компенсации за затварянето на АЕЦ "Козлодуй", общи позиции в енергийната политика, позиции на ЕС по отношение на страни от Западните Балкани и Черноморския басейн и т.н." - така формулира през юли 2009 г. в онлайн-чат на Портал ЕВРОПА своите приоритети в ЕП г-н Калфин.

 Слави Бинев (Независим-АТАКА) е член на Комисията по икономическите и парични въпроси и зам.-член в Подкомисията по правата на човека. Преизбран е за втори мандат като евродепутат. "Една от главните цели, които съм си поставил, е разобличаването на корупционните схеми в България и предотвратяването на развитието им в бъдеще при усвояването на европейските фондове. Също така желая да подпомагам развитието на гилдийните организации и българския бизнес, защото те са истинският осигурител на работни места в България" - обяви през юни 2009 г. пред Портал ЕВРОПА своите приоритети в ЕП г-н Бинев.

Евродепутатите ще дебатират с представителите на бизнеса, на браншовите организации, местната власт, неправителствени организации, медии, студенти и граждани.

За вашето интерактивно участие

Гражданите могат да изкажат своите позиции и очаквания, да задават въпроси, да търсят път към общо решаване на проблеми - както на място, в залата в Община Габрово, така и виртуално - чрез чат-платформата на Портал ЕВРОПА.


Прякото излъчване в интернет е от 13.00 ч., петък, 26 март 2010 г. на Europe.bg.

Заповядайте и на http://chat.europe.bg, където ще можете - освен да следите дискусията с картина и звук - да пишете мнения, въпроси и коментари, които ще бъдат цитирани в залата - регистрацията е елементарна, изисква броени секунди. Можете да ни пишете и предварително на info@europe.bg.

Видеозаписът от дискусията "Антикризисни мерки и социална политика - европейски програми и национални действия" ще бъде публикуван в рубриката "Интерактивно" на Портал ЕВРОПА. Предишният граждански форум, организиран от Информационното бюро на ЕП за България, беше за Дунавската стратегия на ЕС и се проведе в Русе. Пълният видеозапис, разделен на части, вече е на разположение на читателите.

Всичко за евродепутатите, обобщено на Портал ЕВРОПА

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси