ЕС иска да контролира по-строго националните бюджети 22-03-2010

Валутният еврокомисар Оли Рен заяви вчера за в. „Велт ам Зонтаг", че Европейската комисия трябва в бъдеще да се намесва в планирането на националните бюджети на 27-те страни-членки, съобщава германската преса. От германците еврокомисарят иска още сега по-строги усилия за спестяване.

„Европейската комисия трябва в бъдеще да бъде включена в планирането на националните бюджети, за да разпознава навреме погрешни развития във финансовата рамка на едн страна", каза финландецът. Това означава значителна промяна. Досега страните-членки информират ЕК за своите бюджети, но вече след като те са готови. „Това е твърде късно", смята Рен. Ако един бюджет се движи в грешна посока, еврозоната трябва да дискутира сериозно за това. „Само чрез един по-добър бюджетен контрол могат навреме да се предотвратят съществени нарушения на Пакта за стабилност".

Валутният евромисар отхвърли искания на германския канцлер Ангела Меркел за по-строги наказания за силно задлъжняли страни като Гърция. „Главната цел на ЕС сега не е изостряне на инструментите за санкциониране. Много повече трябва да бъде подобрена превенцията в рамките на Пакта за стабилност. ЕС няма в момента средствата да наложи бюджети според изискванията, така че накрая да няма проблеми и изобщо да няма нужда от наказания", е на мнение Оли Рен.

Той призова обаче и Германия към повече спестяване. „Германия трябва през следващите години да положи повече усилия да спестява, за да събори планината от дългове". Германската бюджетна стратегия била недостатъчна, за да се намали квотата на дълговете. „Ако Германия не се подобри, има опасност държавният дълг през 2013 г. да не се смъкне под 3% от БВП и да не се спази поставената цел", предупреди Оли Рен.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси