Меркел: "Помощта за Гърция не е на дневен ред" 22-03-2010

Европейските лидери ще обсъдят плана за икономическа помощ за Гърция на срещата на върха на 25 и 26 март в Брюксел.

Германия няма да се противопостави на двустранно споразумение за оказване помощ на Гърция, въпреки че, според Берлин, за момента такава подкрепа не е необходима.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в радио-интервю в Берлин, че през тази седмица в Брюксел няма да се стигне до решение за европейски помощи за Гърция.

По думите на Меркел, гръцкият премиер Папандреу многократно е уверявал правителството в Берлин, че страната му не поставя въпроса за финансова подкрепа пред ЕС. Гърция не е обявила неплатежоспособност и за това въпросът за помощите не е този, който трябва да дискутираме, коментира Меркел.

Пред радио "Дойчланд Функ", цитирано от БНР, Ангела Меркел е коментирала - "Най-доброто решение за еврото е Гърция сама да реши своите проблеми, разбира се, с политическата подкрепа на европейските лидери".

От своя страна Георгиос Папандреу съобщи, че страната му ще успее да се справи с финансовата криза.

Паралелно за понеделник в Брюксел е насрочена среща на германския канцлер Ангела Меркел с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

Агенция РОЙТЕРС коментира, че Гърция става "ябълка на раздора" в навечерието на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък. Меркел твърдо настоява, че Атина трябва да се справи сама с кризата, докато другите европейски лидери клонят към съгласие за отпускане на помощ за гръцката икономика. Твърдостта на Ангела Меркел може да се обясни с факта, че през май в Германия предстоят парламентарни избори, а харченето на пари за закъсалата южноевропейска страна не е по вкуса на редовия германски избирател.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси