Министрите от ЕС спорят за стратегията “Европа 2020” 19-03-2010

Преди срещата на европейските лидери във връзка с дългосрочния план "Европа 2020" следващата седмица, министрите на труда и финансите на ЕС изглежда имат разногласия по отношение на стратегиите, които ще бъдат приложени, за да може ЕС да излезе от рецесията и огромната безработица да намалее, предава EurActiv.

В среща с председателя на Европейския съвет, Херман Ван Ромпуй, испанският, белгийският и унгарският министри на труда, представляващи настоящото и следващите ротационни председателства на ЕС, обсъдиха основните различия между социалните и финансовите министри в ЕС, както са показани в заключенията на съответните съвети.

Стратегията "Европа 2020" трябва да включва както краткосрочни, така и дългосрочни мерки, като справянето с безработицата трябва да бъде от първостепенна важност, подчертаха тримата министри на труда.

Испанският министър на труда Селестино Корбачо заяви, че би било погрешно, ако Европа свали гарда си и намали стимулите и подкрепата във връзка с икономическата криза до края на годината, както реши по-рано тази седмица съветът на министрите на финансите и икономиката в ЕС (ЕКОФИН).

Финансовите министри подчертаха важността на това да се съчетае сътрудничеството при регулирането на финансовия пазар с "принципи, които поддържат координираното изтегляне на краткосрочните мерки в пазарите на труда и на стоките" и призоваха за тяхното премахване до края на 2010 година.

Пропастта в комуникациите между финансовите министри и министрите на труда изглежда е свързана с различните подходи към икономическия растеж.

Според министрите на труда, една слабост на сегашната версия на "Европа 2020" е, че тя поставя амбициозна цел за заетост на 75% от активното население, но не представя инструменти за икономическо развитие, като например преки мерки за създаване на работни места.

Унгарският министър на труда Ласло Херцог обясни, че Европейската стратегия за заетост, разработена, за да насърчи и координира съвместни действия за създаване на повече и по-добри работни места, не може да бъде сведена само до въпросите за пазара на труда, разгледани в инициативата "Младежта в действие" в плана "Европа 2020", както е в момента.

Министрите на труда явно се опитват да си гарантират по-голяма роля в архитектурата на европейското управление. Те призовават за повече координация с техните колеги в от финансовия и икономически ресор, като предлагат провеждането на европейска среща на върха за заетостта, която да се проведе до края на годината или в началото на 2011 година.

"Имаме 23 милиона безработни. Имаме нужда от среща на върха, която да се занимае с този проблем", каза белгийският министър на труда Жоел Милке.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси