Радио-отзвук за гражданския форум, посветен на Дунавската стратегия / 18-03-2010

Audio

Евродепутатите Мария Неделчева и Ивайло Калфин коментираха изводите от гражданския форум "Европейска стратегия за Дунавския регион" в радиоинтервюта.

Те бяха събеседници в популярното предаване "Европейски проекти", което се излъчи на 17 март 2010 г. по Програма "Христо Ботев" на БНР.

Изводите ми са много положителни - инициативата на ЕК за Дунавската стратегия привлича голям обществен интерес, което пролича от голямото количество въпроси и мнения, изразени на дебата в Русе, споделя по Програма "Христо Ботев" на БНР евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) пред водещата на предаването Гергина Дворецка. Трябва ясно да бъдат дефинирани българската национална стратегия за Дунава и приоритети - както дългосрочни, така и краткосрочни, допълва тя.

Дали е необходим Закон за крайбрежието на р. Дунав и какви европейски директиви обхваща Дунавската стратегия на ЕС коментира още Мария Неделчева. Евродепутатът вижда възможност за малките общини и малките предприятия да участват в мащабните проекти по Дунавската стратегия като се обединяват.

По думите й е трудно да бъде убедена Европейската комисия в нуждата от създаване на нов финансов инструмент, чрез който да се финансират специално проекти по Дунавската стратегия, при положение, че усвояването на наличните сега структурни средства е на недостатъчно ниво.

"Гергина Дворецка: От подадените 250 проекта, кои бяха преобладаващите като тематика?

Мария Неделчева: Като цяло са доста равномерно разпределени. В оста „свързаност” имаме проекти, засягащи развитието на транспортната инфраструктура и енергийните мрежи. Има много проекти в областта на околната среда и превенцията на риска, което се вписва изцяло и в европейските тенденции за запазване на биологичното разнообразие. Трети проекти засягат социалното и икономическото развитие, човешкия капитал и междукултурния диалог. Има интересни проекти, засягащи туризма, образованието и културата и смятам, че точно тук България може да даде много като принос."

Стенограмата на интервюто е поместена на уебсайта на Мария Неделчева.

От своя страна евродепутатът Ивайло Калфин (ПЕС-КЗБ) коментира, че разговорът е бил много интересен благодарение на това, че в залата бяха дошли хора с конкретно разбиране, интерес и идеи по темата.


Средства за Дунавската стратегия - която е втората макрорегионална стратегия в Европа - при всички случаи ще има - като въпросът дали това ще бъде оформено в отделен фонд или не не е толкова съществен, обясни Калфин. Новата стратегия цели всъщност по-ефикасно използване на средствата.

Групата на социалистите ще настоява за увеличаване на финансирането, защото това е начинът, по който Европейският съюз трябва да работи в бъдеще - не само трансгранично сътрудничество, а много по-широк кръг от проекти и възможности - казва пред Програма "Христо Ботев" на БНР евродепутатът Ивайло Калфин, който е бивш външен министър на България. По думите му, изводът, който си е направил от гражданския форум в Русе, е това, че преди всичко ни е необходима национална стратегия за това, което ще правим с българския участък на реката Дунав, преди да участваме в европейската такава. 

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси