Борисов и Георгиева са обсъдили ситуацията в България и хуманитарните кризи 15-03-2010

Досега имах много натоварена програма, която покри и трите елемента на моя ресор в ЕК - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Имах възможност да разкажа на премиера Бойко Борисов за това. Най-горещата работа беше свързана със земетресението в Хаити и това в Чили. Това каза европейският комисар Кристалина Георгиева на пресконференция в Министерски съвет, цитирана от Агенция „Фокус".

Георгиева каза, че е имала възможност да обсъди с министър Цветан Цветанов и с военния министър Аню Ангелов темата за това как страната ни може да допринесе за работата й в областта на ресора й.

Последната тема, която е обсъдена с премиера е Европа 2020. Правителството на България е много заинтересовано от това да гледаме в бъдещето, каза Георгиева.

Ние сме гъвкави в условията на финансова криза, следим внимателно приходите и разходите и приемането на непопулярни мерки е неизбежно. Това заяви от своя страна Борисов в отговор на въпрос за евентуални протести заради осигуровките на държавните служители, които няма да се покриват вече от бюджета.

„В условия на такава криза, в която сега се намира светът, един от параметрите е неизвестност. От две години целият свят се старае да се адаптира към постоянно променящите се условия", каза пък Георгиева.

Важно е да се търси правилният баланс между разходите и стимулиране на икономиката, допълни тя.

„Сигурна съм, че правителството ще погледне внимателно за това, че да има приходи и „струя на живот в следващите летни месеци". Летните месеци трябва да минат така, че тангото да завърши с добро настроение в публиката. Правителството проявява тази гъвкавост", коментира европейският комисар.

По време на пресконференцията стана ясно, че структурните промени в правителството и назначението на нов министър по еврофондовете ще бъдат гласувани в четвъртък от Народното събрание, съобщи Mediapool.

Предложението на правителството за създаването на поста на министър по европейските фондове бе внесено в парламента в края на миналата седмица. За поста Бойко Борисов предлага кмета на Габрово Томислав Дончев.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси