Йежи Бузек в София: Няма свобода без солидарност 03-03-2010

Пред препълнената Аула на софийския университет „Св. Климент Охридски" председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изнесе публична лекция на тема „Европа и свободата".

Бузек е на посещение в България за националния ни празник по покана на председателя на българското Народно събрание Цецка Цачева.

Цачева представи Бузек пред аудиторията като известен европейски политик, но и преподавател. Бивш премиер на Полша и първи източноевропеец начело на Европейския парламент, бивш създател и лидер на легендарния полски профсъюз "Солидарност". Освен от председателя на Народното събрание, Йежи Бузек бе представен от страна на домакините и от зам.-ректора проф. Недю Попиванов. Освен студенти и преподаватели от различни университети, в Аулата на СУ дойдоха министри, народни представители и евродепутати, посланици от държавите-членки на ЕС и граждани.

Бузек започна словото си с поздравление за националния ни празник, като подчерта, че студентите, които представляваха значителна част от присъстващите, за щастие нямат представа какво е човек да няма свобода.


Председателят на ЕП фокусира лекцията си върху значението на свободата, но и на солидарността. В словото си той подчерта, че не бива свободата на един да носи ограничения за друг. Бузек подчерта и тезата си за взаимното зачитане на свободите чрез примера със свободата на словото. Според него не може свободата на словото да се използва за накърняване на правата на отделните личности. Той даде пример с движението „Солидарност" в Полша, един от чиито дейци е бил и той. Основен лозунг на движението е бил „Няма свобода без солидарност".

Бузек коментира и други теми, свързани със свободата - икономиката, образованието, работните места. Той подчерта връзката между свободата и солидарността и чрез примера с ЕС - където по-богатите страни помагат на новите членове да достигнат до тяхното ниво чрез механизми като структурните фондове, рамковите програми за изследвания и други. Успехът на самолетите „Еърбъс" бе посочен като нагледен пример за успешната работа на Европа, когато всички обединят сили.


В отговор на въпрос от залата, Йежи Бузек каза, че е много трудно да се даде категоричен отрицателен отговор за използването на генно модифицирани организми. "Лично аз съм против ГМО, но не трябва да забравяме нуждата да бъдат изхранвани милиарди ходи по света, за които ГМО е единствена възможност", каза Бузек, според когото без ГМО много хора ще умрат от глад. Не трябва да мислим само за нас самите, но и за гладуващите в Африка, в Южна Америка - посочи председателят на ЕП. Много е трудно да има зони, свободни от ГМО, но би могло да се помисли за правила в използването им, поясни той. "Всичко със съвременния свят е глобално, а Европа не може да си позволи да не бъде конкурентоспособна", смята председателят на ЕП. Обръщайки се към аудиторията в Аулата на СУ, Йежи Бузек каза, че българите "са много щастливи хора, щом имат само този проблем" - въпроса с ГМО. Председателят на ЕП отбеляза, че не ГМО, а енергетиката е тема номер едно в ЕС.


Лекторът не пропусна и важността на енергетиката, като подчерта ключовото място на България за енергийната сигурност на съюза. Той припомни и че е един от инициаторите на предложение за създаване на Европейска енергийна общност. Тъй като именно чрез енергетиката гражданите могат лесно да усетят ползите на съюза, а не чрез Лисабонския договор например.

Бузек освен това коментира в речта си, че се надява България скоро да стане част от Шенгенското пространство и Еврозоната.

Портал ЕВРОПА излъчи на живо по интернет публичната лекция на председателя на ЕП в Софийския университет.
Още по темата: фотогалерия, видеозапис на български език, видеозапис на английски език, аудиозапис на английски език, репортаж.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси