Жоао Сант'Анна: "Европейската демокрация е възможна, дори и реална!" / 05-02-2010

Заключително изказване на г-н Жоао Сант’Анна, ръководител на юридическия отдел на Европейския омбудсман, на двудневната международна конференция "Европа 2020 - гражданска визия", която се проведе в София на 29 и 30 януари 2010 г.

Жоао Сант'Анна заяви, че европейската демокрация е възможна, дори и реална. По думите му през следващото десетилетие е важно европейските граждани да могат да управляват всички права, дадени им от европейското право. Сант'Анна посочи като пример гражданската инициатива, т.е. възможността най-малко 1 млн. граждани от различни страни да се обединяват и да изискват от ЕК да излиза със законодателна инициатива за решаване на някакъв въпрос. "Това овластяване на гражданите е положително развитие", поясни той и същевременно отбеляза, че степента на демокрация може да бъде допълнително подобрена. На пресконференция след края на конференцията, Жоао Сант`Анна призова за постоянен диалог с гражданските организации и си пожела през 2020 г. всички граждани на ЕС "да се наслаждават на Европа". Според Сант'Анна Европа и нейните граждани през следващото десетилетие ще вървят към преодоляване на различията между гражданите и правителствата, между политическите институции и гражданите, "... за да се затвори пропастта между тях", която съществува днес. Представителят на Европейския омбудсман дори смята, че новите моменти, въведени с Договора от Лисабон, биха спомогнали за по-лесното решаване и на по-големи проблеми от типа на финансовата и икономическа криза.

Домакин на конференцията е Европейският институт, който изпълнява проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент", финансиран от Европейския парламент.

Вижте, чуйте, прочетете, реагирайте...! Нека заедно да взаимодействаме с Европейския парламент!

Забележка: видеозапис на английски език.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси