Блиц: Европа 2020 през погледа на Дорис Пак и Жоао Сант’Анна 04-02-2010

Председателят на Комисията по култура и образование в ЕП Дорис Пак и ръководителят на Отдел „Правен” в институцията на Европейския омбудсман Жоао Сант’Анна бяха специални гости на международната конференция „Европа 2020 – гражданска визия”, провела се на 29 и 30 януари 2010 г. в София.

Портал ЕВРОПА направи блиц-интервюта с тях, които можете да прочетете в оригинал ТУК (Дорис Пак) и ТУК (Жоао Сант’Анна) на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Какво казаха тези две авторитетни фигури на европейско ниво?

Според г-жа Дорис Пак, която е в политиката от над три десетилетия, в Европа след 10 години ще действаме много по-синхронно в сферата на външната политика; а двата най-важни въпроса, които ще ни вълнуват, ще са промяната в климата и миграцията. „Трябва да отворим съзнанието си малко повече към имиграцията”, смята Дорис Пак, според която Европа се нуждае от по-добра имиграционна политика. По думите й „малък” и „голям” не са удачни определения в Европейския съюз, когато става за размера и населението на държавите-членки. Когато гражданите на една страна в ЕС, без значение от големината й, имат какво да кажат, нека го кажат и гласът им ще бъде чут, казва Дорис Пак. Тя смята, че понятието „демократичен дефицит” в Европейския съюз не е правилно и е измислица на журналистите. 

Директорът на правния отдел на Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос – Жоао Сант’Анна казва, че Европа след 10 години ще върви по пътеките, които Лисабонският договор отваря пред насърчаването на гражданите да участват в изковаването на европейските политики и тяхното осъществяване. По думите му омбудсманът вижда в Договора и в Хартата важна стъпка напред в постигането на повече прозрачност, отвореност и демократична отчетност на европейските институции в името на гражданите на ЕС. „Договорът представлява крайъгълен камък в сближаването между гражданите и европейските институции”, казва Жоао Сант’Анна. Той допълва, че Европейският омбудсман си е поставил като приоритет за новия си мандат на тази позиция, гарантирането, че гражданските права ще бъдат спазвани във всички аспекти на всекидневието на жителите на държавите-членки на ЕС.

(Портал Европа)

По темата

Коментари (1)

Вече имаме комисари !!! | изпратено от СССРейчо | 09-02-2010 16:18
Сега е редно блестящата Кристалина Георгиева блестящо да натисне Гърция и да разреши първата си КРИЗА !!!! Блокадата да бъде махната и Гърция - осъдена за бездействие и пасивно съдействие на протестиращите фермери. Да видим сега !!!!!!
Какво мисли омбудсмана ???

Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси