Мария Неделчева: Бих се радвала, ако през 2020 г. видим гражданите да участват във всеки етап от правенето на европейските политики 02-02-2010

Отзвук от международната конференция "Европа 2020 - гражданска визия", която се проведе в София на 29 и 30 януари 2010 г.

За гражданските инициативи и отношенията с националните парламенти говори в Панел 1 "Европейската демокрация - мисията възможна?" на конференцията евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) - единственият български член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕС, както и член на Комисията по петиции.

Пред Портал ЕВРОПА Неделчева разказа за активността на българските граждани в ЕП в процеса на формиране на европейските политики и очерта своята визия за Европейския съюз през 2020 г.

Имате ли впечатление от участието на българските граждани в работата на Парламента по въпросите, които попадат в дневния ред на двете комисии, в които членувате - тези по земеделие и по петиции?

Мога да отбележа с удоволствие, че в сравнение със своите колеги от другите държави-членки, българските земеделци са изключително активни. Радвам се за това, че в областта на земеделието имаме производители, които ясно формулират своите искания и изключително много ми помагат. Сега, като техен представител в Комисията по земеделие, ще се опитам да дам своя принос за здравната реформа в Общата селскостопанска политика. Те много ми помогнаха и по време на изслушването на новия ресорен комисар – Дачиан Чолош.

Що се отнася до петициите, усещането е много противоречиво – има страшно много петиции, идващи от български граждани. От една страна това е окуражаващо, понеже означава, че имаме високо съзнание, че познаваме институцията, към която да се обърнем. За съжаление обаче проблемите понякога са с твърде национален характер. Това, което мен ме фрапира, са оплакванията, свързани с "Натура 2000". Жалко е да видим, че има толкова много нарушения, но от друга страна искрено се радвам за това, че гражданите сигнализират. Тази тенденция показва доста висока степен на ангажираност: не само политическа, но и свързана с околната среда, свързана с това, което всички се надяваме да видим – активно гражданско общество.

Каква е Вашата визия за ЕС 2020 г.?

Аз съм човек, който искрено вярва в мисията на европейските граждани за това, да направят още по-силни определени принципи и ценности. В този смисъл моята визия включва по-активно участие на гражданите в процеса на вземане на решения в ЕС. Бих се радвала, ако през 2020 г. имаме един по-демократичен ЕС, да имаме възможност да наблюдаваме гражданите наистина във всеки един етап на формиране и прилагане на европейските политики.

Международната конференция "ЕВРОПА 2020 - ГРАЖДАНСКА ВИЗИЯ" е част от инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент", осъществявана от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА с финансовата подкрепа на ГД „Комуникация" на Европейския парламент.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси