"Дарик радио": Обсъждат как трябва да изглежда Европа през 2020 г. / 01-02-2010

Audio

Портал ЕВРОПА ви представя репортажа на Тереза Захариева от "Дарик радио" от откриването на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия".

Обща визия за начина, по който трябва да изглежда Европа през 2020 година ще бъде формирана на Международна конференция, която започна в София. По думите на Любов Панайотова - директор на Фондация „Европейски институт", целта е да си види гражданската позиция по темата. В конференцията участват европейски и български експерти от неправителствения сектор, научни изследователи и евродепутати. Визиите за бъдещето на Европа ще бъдат изработени в три паралелни панела: „Европейската демокрация: мисията възможна?", „Европейско културно пространство и идентичност" и „Солидарността в ЕС - споделена отговорност за развитие".


Утре ще бъде представена изготвената обща рамка, която да помогне впоследствие на вземащите решения в Европа при формулирането на политиката на общността за следващото десетилетие. По думите на заместник-председателя на Народното събрание Екатерина Михайлова българите обаче са доста отдалечени от институциите на Евросъюза. Според нея именно тук се крие и предизвикателството пред институциите и гражданските организации.

Екатерина Михайлова: „Как ЕС да почне да звучи не като нещо там в Брюксел, а като институции, през които те могат да влияят на решенията".

Михайлова заяви, че първото, което трябва да се направи е да се разяснят правата и възможностите да се влияе на европейската политика. Тя допълни, че в Лисабонския договор има такива, като една от тях е Европейската гражданска инициатива.

Екатерина Михайлова: „Тази възможност е гражданска инициатива да се превърне в законодателна инициатива, стига да бъде приложена и формулиране тема, и да бъде инициирана поне от 1 милион граждани от държави членки на Съюза".

Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров допълни, че с Лисабонския договор се гарантират в още по-голяма степен правата и свободите на всеки гражданин на Европейския съюз.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси