Вигенин: До две години Хърватия ще бъде приета в Европейския съюз 31-01-2010

До две години Хърватия ще бъде приета в Европейския съюз, а до 2020 г. всички страни от Западните Балкани ще са част от европейското семейство, това заяви евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите и председател на Делегацията на ЕП в Евронест Кристиан Вигенин на конференцията „Европа 2020-гражданска визия“.

"Хубаво е, че дебатът за визията за Европейския съюз след 10 години започва именно от България, тъй като българските институции до скоро се изживяваха като обект, а не субект на европейските политики. Би било добре този дебат да доведе и до дискусия за визията на България през 2020 г.", заяви българският европедепутат.

Пред присъстващите Вигенин сподели, че Лисабонският договор предлага много нови възможности Европейският съюз (ЕС) да бъде много по-единен на международната сцена. "Договорът е крачка напред, която ще ни разреши да видим дали сме адекватни в света. Освен това солидарността е политика, която се отнася както помежду страните в Съюза така и за съседките на ЕС. Чрез нея ние можем да изграждаме демократичните ценности," категоричен бе Вигенин.

Според него може да очакваме през 2012 Хърватия да бъде приета в ЕС, а до 2020 г. всички страни от Западните Балкани да са членове на Европейското семейство. И именно в това можем отново да открием солидарността в ЕС. По различен начин стоят нещата с Турция, докато солидарността за нея може да се изразява в насърчаване на изграждането на демократично общество, защита свободата на словото и малцинствата, Европейският парламент не може да пренебрегне проблемите, които остават нерешени от Турция.

Разширяването на ЕС е най-забележителният пример за солидарността на ЕС, коментира Вигенин - и ние като българи не трябва да проявяваме егоизъм в защита на своите интереси, а да проявим солидарност като намерим начин да бъдем полезни. В тоза връзка България е с най-много и най-пресен опит в предприсъединителния процес и може да бъде от огромна полза за страните от Западните Балкани.

Политиката на съседство е може би най-успешната политика на ЕС след разширяването. В последните години ЕС прозря, че източните съседки имат нужда от по-активна политика, която е различна от политиката на ЕС в средиземноморския регион. И тук проявата на солидарността е обвързана с икономическата стабилизация и развитието на гражданското общество. Според председателят на Делегацията на ЕП в Euronest за развитието на тази инициатива в бъдеще трябва да се заделят по-голям финансов ресурс. Също не трябва да се пренебрегне и влиянието на Русия, с която ЕС трябва да си партнира, а не да се конкурира. България трябва да си отвоюва политическия терен в Източното партньорство, защото това е тематика, в която можем да бъдем от голяма полза за целия Съюз, особено ще се отнася до Черноморския регион, където сме пряко заинтерсовани. Именно чрез участието на България ЕС може да постигне своите цели в региона.

Международната конференция „Европа 2020-гражданска визия“ се провежда днес и утре (29-30.01.2010 г., бел.ред.) в Грандхотел "София", като си е поставила за цел да формира гражданска визия за развитието на Съюза след десет години. Като част от форума в три панела ще бъдат разгледани въпросите на демокрацията, културното пространство и идентичността, както и солидарността.

голям размер

Други участници в конференцията бяха евродепутатите Ивайло Калфин, Светослав Малинов, Мария Неделчева и Андрей Ковачев, както и много международни експерти, сред които Хровже Буткович от Хърватския институт по международни отношения, Кристиан Фелдбер от Виенския университет, Жоао Сант'Анна - ръководител на юридическия отдел на Европейския омбудсман и Недзад Мехмедович от Mакедонския център за изследвания и политика.

Повече по темата, както и снимки, вижте на уебсайта на Кристиан Вигенин http://vigenin.eu.

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси