Интерактивен поглед в трите панела на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия" 29-01-2010

Как според вас би трябвало да изглежда Европейския съюз през 2020 година, така че най-добре да отговори на очакванията на гражданите и техните организации в контекста на общите предизвикателства за развитието на Съюза?

Екипите на Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА осигуряват за вас предаване на живо през цялото време на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия" (29-30 януари 2010 г., София). *

Достатъчно е да отидете на сайта на проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент" http://parliament.europe.bg.

Тук имате възможност да избирате кой от трите панела да гледате и слушате и през цялото време можете да публикувате вашите реакции и въпроси в съответните коментарни полета. Нашите сътрудници ще имат грижата регулярно да предоставят уеб-коментарите на модераторите на панелите, които да ги казват на участниците.

Вижте повече подробности за конференцията.

Подробности за участниците и за организациите, които представляват, както и теми на изказванията им - подредени по панели.

Поздравителен адрес от Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос.

Поздравителен адрес от българския омбудсман Гиньо Ганев (1) & (2).

Изказване на Жоао Сант-Анна, ръководител на Юридическия отдел на Европейския омбудсман.

Изказване на евродепутат Филиз Хюсменова за Панел 3.

Някои от темите, върху които се спират участниците в панелите.


В Панел 1, Агнйешка Лада от полския Институт по публични дейности се спира върху избирателната активност на евровота като тест за европейската демокрация. Българският евродепутат и член на Комисията по външни работи Андрей Ковачев говори за демократичния дефицит в ЕС какви развития се очакват вследствие на влизането в сила на Договора от Лисабон. Конкретни предложения за демократизацията на ЕС отправя Кристиан Фелбер от виенския Университет по икономика и бизнес. Давид Крал от Института за европейска политика "ЕУРОПЕУМ" интерпретира гражданската инициатива като нов инструмент за директна демокрация на ниво Европейски съюз. Хровие Буткович от хърватския Институт за международни отношения, от своя страна, говори за традиционните и новаторски демократични практики и модели в ЕС. "Демократичен бюджет на ЕС - мисията възможна?" е темата на изказването на българския евродепутат Ивайло Калфин, зам.-председател на Комисията по бюджети и бивш външен министър. Лукия Котронаки от Атинския университет говори за солидарността в протестите и за феномена на колективните протестни действия в Гърция. Върху кризата в европейските институции и европейските граждани в този контекст се спира Марко Инчерти от брюкселския Център за проучване на европейските политики. За гражданските инициативи и отношенията с националните парламенти говори евродепутатът Мария Неделчева - единственият български член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕС, както и член на Комисията по петиции. Майкъл Брутер от Лондон Скуул ъф Икономикс говори за парадокса на европейската демокрация, а Сеголен Прюво от френската асоциация "Европейски алтернативи" - за връзката между социалните движения европейските или транс-национални институции. Има ли европейски демос - върху това се спира осемнайстият български евродепутат Светослав Малинов. Жоао Сант-Анна, шеф на юридическия отдел на Европейския омбудсман, се спира върху ролята на Европейския омбудсман като пазител на прозрачността.


В Панел 2, цод. Айнарс Димантс от Училището по бизнес администрация в Рига разяснява европейските идеи в Латвия, а Аймерик Шасенг от Асоциацията "Европейски алтернативи" - Франция говори за изграждането на Европа като за въпрос на поколения. Връзката между гражданство, разнообразие и образование търси в изказването си Джани Алтавила от италианската Мрежа на активни европейски граждани. Ханс Йорт Тренц от Хумболтовия университет - Германия говори за колективните идентичности и изработването на европейската конституция, а Харис Никокавурас от Средиземноморската SOS-мрежа - за доброволчеството в ЕС. Проф. Пауло-Вила Майор от португалския университет "Фернандо Песоа" се спира на въпроса за европейското гражданство като труден път между многообещаващ потенциал и горчивина. Румяна Камберска от Софийския университет говори за политиките за деца ЕС-2020, а Мария Димитрова и Елена Атанасова от Фондация "Заедно" - за ценностите като начин на живот и положителната реалност за нас и нашите деца. Херберт Хойс (Германия) се спира върху ромите в Европа.


В Панел 3, Александра Соци от Института за публична политика в Румъния говори за обновения европейски социален дневен ред и как се изправяме срещу социалната реалност в Европа. Двама германски представители - Андреас Войдих и Щефан Помер, представят инициативите и новите тенденции в трансграничните трудови пазари в Европа. За социалното включване като начин за борба с бедността говори Ханс Грос от австрийската Мрежа на потребителите. Евродепутатът Кристиан Вигенин, който е председател на Делегацията на ЕП Евронест, се спира върху Източното партньорство и предизвикателствата пред него през следващите години. Марк Гарсе от базираната в Белгия Интер-регионална асоциация по здравни проблеми говори за приносите на ЕС към неговите граждани, а директорът на Центъра за икономическо развитие Мария Прохаска - за бъдещето на Flexicurity под перспективата на половете. За икономическите, социалните и териториални измерения на кохезионните политики говори доц. Милена Стефанова от СУ. Недзад Мемедович от макенодския Център за проучване и правене на политики се спира върху промените и предизвикателствата пред миграцията след либерализирането на визовия режим на държавите от Западните Балкани. Ролята на гражданското общество в европейската социална политика е тема на презентацията на проф. Теодорос Скеларупулос от гръцката организация EPEKSA. Политологът от СУ Владимир Шопов говори за границите и политическите препятствия пред европейската солидарност.

---------

* Бележка на редакцията: фото-илюстрациите са от прякото онлайн-излъчване на Портал ЕВРОПА от мястото на събитието. Качеството им е влошено, но е автентично. Очаквайте през следващите дни фото-галерии от конференцията, както и видео-записи от дискусиите. 

(Портал Европа)

По темата

Коментари (3)

Европа 2020 | изпратено от инж.Лиляна Андреева гр.Хасково ул.В.Друмев №18 ет.3 | 31-01-2010 14:36
Нов основен закон (конституция)
и нов държавен стандарт за
урбанизация на човешкото битие

1. Всеки човек има право на гражданство, което му осигурява достатъчно средства за достойно човешко съществуване. Количествата и валутната равностойност на тези средства са описани в новия държавен стандарт, който представлява основен закон или конституция.
2. Изпълнението на новия конституционен закон е задължително за органите на държавната власт, която строго и стриктно спазва държавния стандарт.
3. Лични (индивидуални, персонални, частни, еднолични) права и свободи:

 1
 1 . 1
 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1

 „1 хляб” дневно се полага всекиму – това е условна мярка за килокалории, които се съдържат в 1 кг бял хляб и се
El,fmd 2020 | изпратено от inj.Liliana Andreeva | 31-01-2010 14:38
 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1
 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1 . 1

 „1 хляб” дневно се полага всекиму – това е условна мярка за килокалории, които се съдържат в 1 кг бял хляб и се равнява на 2750 килокалории,т.е. всеки човек има право на 2750ккал. храна дневно.
 11 декара площ от сушата – това е брутна мярка, която включва 6 (шест) декара ниви (заедно със синорите), 1 (един) декар градска площ
(заедно с улици и общински площи) и 4 (четири) декара горско сечище.
111 м2 РЗП (разгърната застроена площ) жилище.
1111 м3/г вода, от които 111 м3 годишно за битови нужди и 1000 м3 годишно за земеделско-скотовъдни, промишлено-индустриални, строително-транспортни и енергийни нужди.
 $ 11 111 – пожизнен, годишен, валутен доход, който се дава всекиму по рождение и се изп
Europa 2020 | изпратено от inj.Liliana Andreeva | 31-01-2010 14:40
 „1 хляб” дневно се полага всекиму – това е условна мярка за килокалории, които се съдържат в 1 кг бял хляб и се равнява на 2750 килокалории,т.е. всеки човек има право на 2750ккал. храна дневно.
 11 декара площ от сушата – това е брутна мярка, която включва 6 (шест) декара ниви (заедно със синорите), 1 (един) декар градска площ
(заедно с улици и общински площи) и 4 (четири) декара горско сечище.
111 м2 РЗП (разгърната застроена площ) жилище.
1111 м3/г вода, от които 111 м3 годишно за битови нужди и 1000 м3 годишно за земеделско-скотовъдни, промишлено-индустриални, строително-транспортни и енергийни нужди.
 $ 11 111 – пожизнен, годишен, валутен доход, който се дава всекиму по рождение и се изплаща до смъртта му при цени на стоките и услугите от 2000-та година в по-развитите западни страни (Германия, Англия и САЩ).
 $ 111 111 - валута, осигурена всекиму за 15-годишен курс на образование или за 16 100 учебни часа по 40 минути.
1 111 111 км пробег с превозни средст

Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини
Актуално
Анализи
Интервюта

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси