Портал Европа представи новата си рубрика „Квартал ЕВРОПА” 27-10-2008

Днес във фронт офиса на столичния Район „Средец" Портал ЕВРОПА представи новата си рубрика „Квартал Европа" . В рамките на събитието се състоя и награждаване на участниците в конкурса за училищно есе „Българино, знай своя род и език и бъди европеец".

Европейският информационен център Европа Директно - София и Портал ЕВРОПА започват заедно с районните кметове изграждането на мрежа от инфо-точки, чрез която информацията за ЕС ще стига най-лесно и бързо до гражданите.

„Квартал Европа" е инициатива на Портал ЕВРОПА и Европейския информационен център Европа Директно - София, посветена на местна власт и по-специално на районната администрация. Наред с разпространението на информационни материали, идеята на рубриката е да бъдат организирани и разнообразни събития, които ще допринесат за превръщането на всеки един квартал в София в „Квартал Европа". Какво да е мотото на инициативата „Квартал Европа" ще зависи от всички граждани на столицата: бе обявен конкурс за най-подходящ девиз.

 
Първите квартали „Европа в София" са районите Средец, Триадица и Лозенец. Техните кметове Маргарита Гутева, Евтим Евтимов и Прошко Прошков бяха гости на тържеството, което се излъчи на живо с картина и звук на Europe.bg. На събитието присъстваха екипът на онлайн-медията, както и на Европейския информационен център Европа Директно - София, представители на Европейския институт, на Постоянната комисия по европейски въпроси на Столичната община, както и на Представителството на ЕК в България.

                                
Скъпи приятели! Днес – съвсем в навечерието на Деня на будителите 1 ноември, имаме честта и удоволствието да обявим официалното начало на нова инициатива: „Квартал ЕВРОПА”. Когато стане дума за Европа, всеки се стреми да поглежда нагоре, да поглежда глобално – никога не говорим за квартал, рядко говорим за град, понякога имаме предвид държава, по-често мислим за континент, а най-често казваме: „Брюксел”. При това имайки предвид не града, а институциите, комисарите, чиновниците, депутатите, докладите…
    Ние, екипът на Портал ЕВРОПА Europe.bg – онлайн-изданието за европейски политики и участието на България в тях – решихме да направим движение надолу, да преобърнем подхода… за да стигнем до същината. За да осъзнаем философията на глобалното (Брюксел), нека да се взрем в изначалното (Средец, Лозенец, Триадица… и всички останали разбира се). Защо стартираме „Квартал ЕВРОПА” заедно със софийския Европейски информационен център „Европа Директно” и столичните: Район „Средец”, Район „Лозенец” и Район „Триадица”? По две причини. Първо, защото гражданите правят Европа, а най-близо до гражданите са кварталите, районите, районните администрации. И второ, защото си спомняме – както ще си спомнят сигурно учениците след три дни в Деня на будителите – че възпитанието започва в семейството, преди да се прояви в обществото, а демокрацията – в твоя жилищен блок, преди да заработи в цялата държава…
    След абстрактния увод – веднага правим обещание за максимална конкретност в новата ни рубрика „Квартал ЕВРОПА”, чийто фокус е местното самоуправление и гласът на гражданите в процеса на вземане на решения на всички нива. Амбицията на тази рубрика: всички районни кметове и районни администрации в цяла България постепенно да влязат в ритмичен режим на обмен на информация, на опит, на възможности за проекти… и на всичко онова, с което пулсира ритъмът на българските квартали и техните жители. И посредниците, Портал ЕВРОПА и EuropeDirect, да помогнат за това, обществото да обръща подобаващо внимание на конкретните измерения на децентрализацията и местното самоуправление.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Новини
Актуално
Анализи
Интервюта

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси