Общините София, Плевен и Сливен и Европейският институт представиха проект за добро управление в полза на гражданите / 02-10-2008

Пресконференция - първа част

Кметовете на София Бойко Борисов, на Плевен Найден Зеленогорски и на Сливен Йордан Лечков обявиха началото на проекта „София, Плевен, Сливен - добро управление в полза на гражданите".

Проектът се изпълнява в рамките на ОПАК (Оперативна програма „Административен капацитет") - приоритетна ос "Добро управление" и е на стойност 270 000 лв.

Директорът на Европейския институт Юлиана Николова, която е и ръководител на проекта, обясни пред журналистите, че средствата ще бъдат разпределени между общините София, Плевен и Сливен на базата на показан резултат. Парите ще се управляват по действащото законодателство за обществените поръчки.
Вижте ПЪРВАТА и ВТОРАТА част от видеозаписа на пресконференцията (горе)
Резултатите от анализите, проучванията и консултациите, както и отчетите, ще се обявяват на интернет страницата на Европейския институт, също така и на официалните сайтове на общините, ако те желаят това.


Целта на проекта, който ще продължи една година, е да се идентифицират най-добрите и ефективни начини за създаване на добро, почтено и прозрачно управление в полза на гражданите. Това е свързано със създаването на правила за добри практики, така че задкулисните механизми и решения да станат видими", поясни Юлиана Николова. Тя посочи още, че проектът се изпълнява в общини, в които на практика живее около една четвърт от българското население. По данни на НСИ в трите общини живеят 1 629 961 души.

Изборът на общините, участващи в проекта - София, Плевен и Сливен, не е по партиен принцип, а се изпълнява с "общините, които откликнаха", поясни директорът на Европейския институт. „Плевен е носител на награда за "прозрачна община" от Американската агенция за международно развитие по проект, управляван от ФРМС. Освен това с община Плевен работим от 7 години и тя е наш естествен партньор, а в София администрацията трябва да е на добро ниво, тъй като в града живеят около 2 млн. души. Що се отнася до Сливен – от екипа на г-н Лечков ни потърсиха още преди да бъде обявен конкурсът за този проект, освен това Сливен е първата община, в която има решение на Общинския съвет за партньорство с неправителствени организации съгласно последните изменения на Закона за местното самоуправление от 2007 г. ”, каза Николова. Тя посочи, че се проучват възможностите такива инициативи да се осъществяват и с общините Мездра и Долна Митрополия.

На пресконференцията стана ясно, че проектът ще акцентира на политиките, финансирани с публични средства, на прозрачността, отчетността и превенцията на корупцията в трите общини, на ролята на гражданите и на общинските съвети. Предвижда се представяне на европейския опит, както и формулиране на препоръки за усъвършенстване на работата както общо към трите общини, така и отделно за всяка една.

Кметът на София Бойко Борисов определи като добра практика в тази насока публичните обсъждания на общите устройствени планове. В Столична община навлиза и практиката от Община Плевен да се проследява по интернет по входящ номер пътят на кореспонденцията в общинската администрация.


Обслужването на граждани на едно гише, вместо да се налага хората да сноват между етажите на административните сгради, е една от добрите практики в дейността на трите общини, които в партньорство ще изпълняват проекта по ОПАК. Този опит трябва да бъде разпространен в цялата страна, което е сред целите на проекта. Това каза на брифинга кметът на Плевен Найден Зеленогорски. Той коментира, че местната власт „смущава” централната – по думите му там хората имат различни политически възгледи, но „въпреки това се открояват личности, които централната власт приема като заплаха”. Като илюстрация Зеленогорски цитира проучване на агенция „Галъп”, според което общественото доверие в местната власт е 41%. Зеленогорски подчерта, че най-важното е чрез проекта да се изгради методология, чрез която гражданите да участват по-ефективно и пряко във взимането на решенията за общината. "Всички модерни практики ще предоставим на останалите общини", обеща той.


Кметът на София Бойко Борисов коментира, че правителството спъва работата на общините и „иска да излезе, че ние се оплакваме”. Според Борисов толкова слабо правителство с толкова добър PR никога не е имало. Кметът на столицата каза още, че от бюджетния излишък само 15 млн. лева ще бъдат разпределени между всички общини. „По този начин може да видите каква е грижата за общините”, коментира той. „Премиерът Сергей Станишев го няма тези дни. Газта се е увеличала с 50 %, без да знаем. Имаме проблеми и с топлофикациите…Не знам дали е законно, но е неморално клиповете по повод 100-годишнината от Независимостта на България да са скрити партийни клипове. Ако са дали 10 млн. лева за честванията на Независимостта, прокуратурата трябва да се самосезира. Те имаха 50 години да се сетят да честват тази годишнина. Има много български личности, които можеха да направят клипа по повод Независимостта на България”, заяви Борисов.


Кметът на Сливен Йордан Лечков препоръча парите от проекта да се използват за национална дискусия за децентрализацията. Според него "има голяма централизация". "Получихме много децентрализирани проблеми, които няма как да решим", поясни той.

Юлиана Николова каза, че целта е навлизането в практиката на т.нар. "меки мерки" - включващи разходи за обучения, разработване на програми и материали за обучение, консултации, проучвания, софтуер и бази данни и други. Това са единствените допустими разходи, които ще се финансират от Европейския социален фонд (ЕСФ), който финансира ОПАК.
Предлагаме ви също да чуете аудиозапис от пресконференцията - в репортажа на Ангел Богданов от "Дарик-радио" - ползвайте линка към сайта на "Дарик" тук.
Още за проекта

Проектът „София, Плевен, Сливен - добро управление в полза на гражданите" се стреми към прилагане на добри европейки практики за взаимодействие на органите на местната власт и местната администрация със структурите на гражданското общество; повишаване капацитета на структурите на гражданското общество за взаимодействие с местната власт и местната администрация; повишаване капацитета на местната администрация в Столична община, общини Плевен и Сливен за взаимодействие със структурите на гражданското общество; създаване на модел за взаимодействие: органи на местното самоуправление-местна администрация-граждани.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

(Портал Европа)


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси