Премиерът свика спешна среща за мерките за еврофондовете и реформите в правосъдието 22-07-2008

Министър-председателят Сергей Станишев проведе работно съвещание с вицепремиера Меглена Плугчиева и министрите на вътрешните работи Михаил Миков, на финансите Пламен Орешарски, на правосъдието Миглена Тачева, и на европейските въпроси Гергана Грънчарова, съобщи пресцентърът на МС.

Срещата е по повод продължаването на реформите в правораздаването и управлението на европейските средства. Тя се провежда ден преди ЕК официално да обяви своите доклади за еврофондовете, напредъка по правосъдие и борба с корупцията.

Премиерът и ресорните министри обсъдиха започналите обсъждания на второ четене на проектозаконите за изменение и допълнение на законите за обществените поръчки, за МВР и за пътищата. Те информираха премиера за конкретните мерки, които се предприемат за управлението на европейските средства.

Министърът на финансите Пламен Орешарски уточни, че продължава активната работа по конкретните планове за действие по предприсъединителните фондове ФАР, ИСПА и САПАРД, като конкретни резултати ще има до септември. Продължава "още по-енергично работата за заздравяване на системата за разплащане и контрол по европейските фондове, за да бъде гарантирано доброто и прозрачно управление на парите на българските и европейските данъкоплатци добро и прозрачно управление на техните пари".

Министърът на правосъдието Миглена Тачева информира за извършената дейност по изготвяната концепция за нова наказателно-правна политика и за нов Наказателен кодекс, която ще бъде готова в следващите месеци. Нейната основна цел е с конкретни и бързи мерки да се отпуши пренатоварената система на прокуратурата и съда и да доведе до бързо и ефективно правораздаване у нас.

Още през миналата седмица Станишев разпореди на министрите да подготвят цялостни планове за действие с конкретни, енергични и практични мерки, които да доведат до резултати в работата на правителството в тези две ключови области. Плановете на министрите ще бъдат представени и обсъдени на срещата на управляващата коалиция в събота в Банско.

 

(Портал Европа)

По темата


Добави коментар

CAPTCHA
Оставащи символи: 1000

Библиотека

  • Център за развитие на човешките ресурси